Centraal wonen: wat is dat?

Heeft u wel eens van centraal wonen, ook wel cohousing genoemd, gehoord? Weet u wat het inhoud? Indien dit niet het geval is zou dit wel eens een interessante blogpost voor u kunnen zijn. Centraal wonen is een alternatieve woonvorm waarbij een groep bewoners in verschillende woningen van meerderen, gemeenschappelijke voorzieningen gebruik maken. Dit kan van alles zijn! Denk bijvoorbeeld eens aan een centrale ontmoetingsruimte zoals een washok of een gemeenschappelijke tuin. Een woning kan zowel een koop- als een huurwoning zijn.

Hoe is het ontstaan?

Centraal wonen is oorspronkelijk ontstaan onder studenten. U heeft vast wel een kennis die studeert en een appartement met gemeenschappelijke keuken en badkamer heeft. Dit is in feite hetzelfde als centraal wonen. In Denemarken bestaat het idee al sinds de jaren zestig. In de jaren daarna heeft het ook in Nederland zijn intrede gedaan. De voordelen die centraal wonen biedt vormt een antwoord op verschillende vraagstukken, zoals het gebruik van een ruimte, een vertrouwde omgeving en een duurzame omgang van bepaalde materialen.

De voor- en nadelen van centraal wonen

Het grootste voordeel ligt voor de hand: het delen van diensten. Ondanks het delen van diensten blijft de eigen privacy binnen een centraal wonen project gewaarborgd. Diensten als samen koken, op de kinderen passen, carpoolen en het huishouden kunnen een stuk goedkoper en efficiënter uitgevoerd worden. Ook een optie die wij in onze app aanbieden is van toepassing: collectief inkopen. De kosten van boodschappen, energie, gas- water en licht maar ook het onderhoud van de woning worden immers gedeeld met alle personen binnen centraal wonen. Een ander bijkomend voordeel is op emotioneel gebied. Kinderen wennen aan omgang met andere mensen en ouderen raken niet sociaal geïsoleerd.

Er zijn echter ook verschillende nadelen te benoemen. Als je deelneemt in een centraal wonen project heb je een bepaalde verantwoordelijkheid. Taken worden verdeeld en hiermee moeten mensen om kunnen gaan. Ook het beslissingsrecht per persoon zal sterk afnemen in een dergelijke situatie. Er moeten groepsbeslissingen genomen worden en soms zullen deze nadelig voor sommigen uitpakken. Tot slot zijn er de gemeenschappelijke diensten. Het kan voorkomen dat medebewoners veel meer gebruik maken van een bepaalde dienst, ze douchen bijvoorbeeld veel langer. In dit geval kunnen er conflicten ontstaan over de juiste financiële afhandeling.

Beweegredenen voor centraal wonen

Er zijn zeer uiteenlopende redenen om voor een centraal wonen project te kiezen. In de jaren negentig en daarvoor waren de beweegredenen voornamelijk vanuit ideologische of religieuze wijze. Tegenwoordig zijn de beweegredenen vooral vanuit sociale, financiële, ecologische of praktische redenen.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Het belang van schoorsteen vegen?

Het is streng aangeraden om de schoorsteen regelmatig te vegen, het kan namelijk van levensbelang zijn! In omliggende landen zoals Duitsland, Zwitserland, Noorwegen, Zweden en Finland is jaarlijks schoorsteenvegen verplicht voor woningeigenaren. In tegenstelling tot Nederland, waar het slechts wordt aangeraden. Het feit dat het in die landen verplicht gesteld word, geeft aan dat het […]

Jeroen op 't Hoog
No comments

Een sluipmoordenaar: Koolmonoxide

In de comfortabele omgeving van ons huis denken we vaak niet aan onzichtbare bedreigingen, maar één stille sluipmoordenaar kan ongemerkt binnendringen: koolmonoxide (CO). Deze kleurloze, reukloze gaswolk kan ontstaan door verschillende huishoudelijke apparaten, zoals de CV-ketel, en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, en in sommige gevallen zelfs fataal zijn. Achterstallig onderhoud aan huishoudelijke apparaten, vooral […]

Jeroen op 't Hoog
No comments

De gevaren van asbest

Asbest, een bekend, maar berucht materiaal dat vaak nog in huizen of schuurtjes te vinden is. De schadelijke gezondheidseffecten ervan zijn bij velen bekend, maar wat maakt dit materiaal zo specifiek en waarom was het vroeger zo wijdverspreid? In deze blogpost duiken we dieper in op de wereld van asbest, waarbij we niet alleen de […]

Jeroen op 't Hoog
2