De CV ketel van de toekomst

De CV ketel is verreweg het meest gebruikte middel om huizen op te warmen in Nederland. Een gemiddeld huishouden in Nederland besteed ongeveer €1100 per jaar aan gas voor de verwarming van de CV ketel. Maar aardgas heeft een slechte naam gekregen door de aardbevingen in Groningen. Heeft aardgas als verwarmingsmiddel überhaupt nog wel toekomst?

Inhoud
1 – Hoe werkt een traditionele CV ketel?
2 – Het gebruik van gas voor verwarming
3 – Alternatieven voor gas
4 – Elektrische CV ketels
5 – Alternatieven voor een CV ketel

Hoe werkt een traditionele CV ketel?

De werking van een moderne CV ketel lijkt erg veel op die van het allereerste warmwatersysteem. Dit warmwatersysteem is er al enkele eeuwen, het is ontwikkeld in 1716. Uiteraard zijn er wel een heleboel onderdelen aan dit oorspronkelijke systeem toegevoegd. Met name op gebied van beveiliging en zuinigheid. De functie van een solo ketel is het verwarmen van water dat door radiatoren gaat. In het geval van een combiketel wordt daarnaast ook nog koud tapwater verwarmd.

Het water wordt verwarmt door het brandende gas. De circulatiepomp die in het systeem zit pompt het warme water door de aanvoerleiding naar de radiatoren in het huis. De radiatoren geven op hun beurt warmte van het warme water af aan de lucht waardoor een kamer verwarmd wordt. Via de retourleiding stroomt het afgekoelde water terug naar de CV om opnieuw in de warmtewisselaar verwarmd te worden. Door middel van een kamerthermostaat wordt de temperatuur in een kamer bepaald. Deze staat in verbinding met de CV ketel zodat de kamer op een constante ingestelde temperatuur blijft.

In een combiketel met platenwisselaar sluit de driewegklep voor het verwarmen van tapwater de toevoer van water naar de radiatoren af. Het water circuleert op die manier enkel nog maar tussen de warmtewisselaar in de verbrandingskamer en de platenwisselaar welke warmte aan het koude tapwater overdraagt. Het warme tapwater stroomt via de warmwaterleiding naar de kraan.

Het gebruik van gas voor verwarming

Hoe dan ook, voor het verwarmen van het water is dus meestal gas vereist. De meeste huishoudens in Nederland zijn standaard aangesloten op aardgas en maken hier dus gebruik van voor het verwarmen van het huis. Aardgas is een fossiele brandstof waarbij CO2 (Koolstofdioxide) vrijkomt wanneer het wordt verbrand. CO2 komt van nature voor in de atmosfeer van de Aarde. Als gevolg van menselijke activiteiten is de hoeveelheid echter enorm toegenomen. Dit heeft de klimaatverandering als gevolg. Onlangs zijn er in Parijs afspraken gemaakt om CO2 te reduceren tot een minimum. In 2050 moeten we als land klimaatneutraal zijn en dus volledig gebruik maken van duurzame energie.

Ongeveer 95% van de huizen in Nederland zijn aangesloten op een gasnet en maken gebruik van aardgas. Ongeveer 80% hiervan wordt verbruikt voor het verwarmen van het huis. Er is dus steeds meer kritiek op het gebruik van aardgas, wat overigens volledig terecht is in onze ogen. Als gevolg hiervan worden er steeds meer duurzame oplossingen bedacht.

Alternatieven voor gas

De gasprijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen en de verwachting is dat deze trend zich de komende jaren zal doorzetten. De gasboringen in Groningen moeten verminderd worden en daardoor is Nederland meer afhankelijk van het buitenland voor gas. Er zijn echter wel wat alternatieven voor aardgas.

1. Schaliegas

Meer dan een derde van de gewonnen aardgas in Amerika is schaliegas. Deze gas wordt gewonnen uit schalie, een soort samengeperste klei. Schaliegas kan gebruikt worden om huizen te verwarmen, er zijn echter bezwaren. Zo is het duurder en risicovoller om het gas te winnen. Grondverzakkingen zijn veelvoorkomende gevolgen van het winnen van schaliegas. Het is tevens niet echt milieuvriendelijk, aangezien het veel chemische stoffen met zich meebrengt.

2. Biogas

Een duurzamer alternatief voor aardgas is biogas, biogassen zijn namelijk milieuvriendelijk. Een voorbeeld van een biogas is bio-ethanol, wat gewonnen wordt uit het vergisten van plantaardige resten. De toepassing van biogas staat nog in de kinderschoenen en er valt nog veel te leren.

Elektrische CV ketels

Het is natuurlijk ook mogelijk om je huis te verwarmen door middel van elektriciteit. Elektriciteit is echter nooit heel aantrekkelijk geweest. In een m3 aardgas zit omgerekend ongeveer 8,7 kWh en kost gemiddeld zo’n €0,65. Vergelijk dat met elektriciteit dat ongeveer €0,20 kost per kWh. Elektrisch verwarmen zou dus veel duurder zijn dan verwarmen met aardgas. Toch zijn elektrische CV ketels in opkomst. En dat heeft vooral te maken met het feit dat steeds meer huizen zonnepanelen hebben. De elektriciteit wordt dan zelf opgewekt en kan direct gebruikt worden voor het verwarmen van het huis. Nieuwe ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld de Tesla Powerwall kunnen in de toekomst samen met CV ketels opgesteld worden om met opgewekte energie het huis te verwarmen.

Alternatieven voor een CV ketel

Naast het hebben van een traditionele CV ketel zijn er natuurlijk meerdere manieren om een huis te verwarmen. Er kan bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van houtkachels, zonneboilers of installaties op aardwarmte. Het verwarmen van huizen zal altijd blijven innoveren en in onze ogen is het slechts een kwestie van tijd voordat dat volledig gasloos is!


1 reactie

Interessant om te lezen over alternatieven voor de CV-ketel. Veel huishoudens zijn alleen nog niet zo ver en zullen goed CV onderhoud moeten plegen door een goed installateur. Ikzelf heb inderdaad ook een houtkacheltje, maar dit is slechts ter aanvulling op de warmte uit de ketel en voor de sfeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *