Dakpannen coaten: wat is het?

Veel woningeigenaren hebben last van een dak dat om de zoveel tijd vervuild raakt. Na verloop van tijd beginnen er mossen en algen te groeien en krijgt het dak een slordige en onverzorgde uitstraling. Dakpannen coaten kan hiervoor een oplossing zijn. Bij het coaten van dakpannen wordt er een beschermende laag over het dak heen gespoten. Dit zorgt er voor dat het dak minder vocht en lucht doorlaat, en maakt het bovendien moeilijker voor mossen en algen om zich te nestelen. Naast de bescherming die het biedt kan het gehele dak ook een andere uitstraling krijgen.

Waar heeft een dak aan te lijden?

Het dak is samen met de gevel van een woning het onderdeel dat 24 uur en 7 dagen per week last heeft van weersinvloeden. Onderhoud van deze delen van het huis is daarom ook essentieel. Na verloop van tijd gaan mossen, algen en schimmels zich nestelen en tasten dakpannen aan, met achterstallig onderhoud als gevolg. Veel mensen denken onterecht dat men verzekerd is tegen achterstallig onderhoud, niets is minder waar! De diverse weersomstandigheden in ons land doen een dak ook geen goed. Denk hierbij aan vorst, zure regen en UV stralen van de zon. Als gevolg hiervan kan een dak het vocht niet meer op een goede manier tegenhouden en ziet het er tevens niet meer fraai uit.

Is dakpannen coaten de oplossing?

Het coaten van dakpannen is in feite het aanbrengen van een beschermde laag over de dakpannen. De coating is dampdoorlatend, water werend en isolerend. Ook is de coating verkrijgbaar in verschillende kleuren (o.a. antraciet, bruin, rood, zwart in glans en mat). Hierdoor kan het totale dak van een nieuwe uitstraling worden voorzien. Voordat de dakcoating aangebracht wordt is het van belang om het dak eerst goed te laten reinigen en eventueel te laten impregneren tegen algen en mossen.

De nadelen van dakpannen coaten

Het coaten van dakpannen lijkt een ideale oplossing, er zijn echter ook bedrijven die er geen voorstander van zijn. Bij het coaten van een dak wordt gebruik gemaakt van de dakconstructie die al aanwezig is. Dit is kostenbesparend, maar is naar alle waarschijnlijkheid niet volgens de huidige moderne richtlijnen. Ook zijn er twijfels over de duurzaamheid van de coating. De voorstanders beweren dat de coating eenvoudig 15 tot 20 jaar blijft zitten, maar er zijn ook bedrijven die beweren dat de coating slechts 5 tot 7 jaar blijft zitten. In dat laatste geval is het vervangen van een dak in de meeste gevallen voordeliger. Een nieuw dak gaat namelijk zo’n 30 jaar mee.

Onderhoud blijft belangrijk

Het coaten van de dakpannen betekent niet dat het nog steeds aan te raden is het dak regelmatig visueel te controleren en te onderhouden. De kans op mossen en algen is weliswaar stukken kleiner, het kan nog steeds voorkomen dat door weersinvloeden dakpannen stuk gaan. Blijf daarom periodiek het dak controleren op defecten. Hiervoor is een onderhoudsplanning handig, met een planning wordt u automatisch herinnerd aan de belangrijkste onderhoudstaken en wordt achterstallig onderhoud voorkomen.


1 reactie

Ik wist niet dat je dakpannen kan beschermen door ze te coaten. Mijn vriend en ik hebben een ouder huis gekocht. Er moet veel aan het huis gebeuren. Misschien is een dakcoating voor ons dak een verstandig idee. We zullen ons verder laten informeren door een professional, bedankt voor het delen van dit interessante artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *