De charme van een rieten dak
Riet wordt al eeuwen toegepast als dakbedekking voor huizen. Er zijn echter in de laatste decennia wel nieuwe technieken ontstaan waardoor het rieten dak nog steeds in ontwikkeling is. Een rieten dak is vooral te zien bij landelijke woningen en geeft een natuurlijke charme aan een huis. Het is echter wel duurder per vierkante meter dan een traditioneel dak, hierdoor is een rieten dak een stuk exclusiever dan een traditioneel pannendak.
Type constructies
Er zijn twee type constructies te onderscheiden, namelijk: (1) een open dakconstructie en (2) een gesloten dakconstructie, ook wel een schroefdak genoemd.
Open constructie
Bij een open constructie wordt het riet op rietlatten gebonden. Op deze rietlatten wordt eerst een spreilaag van ongeveer drie centimeter geplaatst alvorens het riet erop wordt gebonden. Van onder naar boven wordt het riet op de rietlatten gebonden. Dit is een eeuwenoude en traditionele methode, die tegenwoordig veel concurrentie ondervind van een andere constructie: het schroefdak. De voor- en nadelen van een open constructie zijn als volgt:
- Voordeel: lichte constructie en al eeuwen beproefd;
- Voordeel: goede ventilatie en een goede vochtafvoer;
- Voor-/Nadeel: het riet is zichtbaar aan de binnenkant van de woning;
- Nadeel: energieverlies en tocht;
- Nadeel: isoleren is lastig toepasbaar;
- Nadeel: veel stof aan de onderzijde van het dak;
- Nadeel: brandgevaarlijk waardoor men rekening moet houden met een hogere verzekeringspremie.
Gesloten constructie (schroefdak)
Een gesloten constructie is een relatief nieuwe methode om riet als dakbedekking te gebruiken. In het geval van een gesloten constructie wordt het riet geplaatst op een dichte ondergrond, bijvoorbeeld: een isolatieplaat, multiplex of underlayment. De voor- en nadelen van een gesloten constructie zijn als volgt:
- Voordeel: betere isolatiewaarde;
- Voordeel: hogere brandveiligheid;
- Voordeel: geen stof aan de onderzijde van het dak en minder tocht;
- Voordeel: grotere overspanningen met minder gordingen;
- Nadeel: een gesloten constructie is een stuk duurder.
Door de invoering van een gesloten dakconstructie zijn er een hoop nadelen van de traditionele manier verdwenen. De verhoogde prijs kan in de loop van jaren terugverdiend worden door de lagere energierekening en verzekeringspremie.
Levensduur van een rieten dak
Een rieten dak kan tientallen jaren mee gaan indien het goed onderhouden wordt! De minimale levensduur wordt geschat op om en nabij 25 jaar. De levensduur kan oplopen tot ongeveer 40 jaar wanneer het riet uitstekend onderhouden wordt. Het weer heeft een grote invloed op de staat van het rieten dak. Met name alg ontwikkeling op het dak is zeer schadelijk voor het riet. Een gesloten laag van algen zorgt ervoor dat het riet veel sneller gaat rotten. Preventief onderhoud is in het geval van een rieten dak aan te raden aangezien ook bij een rieten dak geldt dat kleine beschadigingen snel kunnen uitgroeien tot grote schadeposten.