De ins en outs van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn hip! Er is een enorme stijging te zien in Nederland als het om zonnepanelen op woonhuizen gaat. Dit komt mede door de prijs, deze is namelijk een stuk lager geworden in de afgelopen jaren. Zonnepanelen zijn een eenvoudige manier om zelf op een duurzame manier energie op te wekken. Toch zijn er ook een heleboel mensen die zonnepanelen verafschuwen. In deze blogpost gaan we de voor- en nadelen bespreken.

Hoe werkt een zonnepaneel?

Op een zonnepaneel zitten lagen van de stof silicium. Wanneer er zonlicht op deze lagen komt wordt er elektrische spanning opgewekt, wat met een mooi woord een fotovoltaïsche reactie genoemd wordt. De opgewekte spanning wordt omgezet naar wisselstroom, welke op zijn beurt gebruikt kan worden voor huishoudelijke apparaten. Voor het opwekken van stroom hebben de zonnepanelen niet per se direct zonlicht nodig. Hierdoor wordt er ook stroom opgewekt op een bewolkte dag. Enkel wanneer er geen daglicht is, zal er helemaal geen stroom opgewerkt worden.

Indien u meer dan drie zonnepanelen plaatst, dan dient u rekening te houden met het feit dat er een extra groep in de meterkast aangemaakt dient te worden. Deze aanpassing kost enkele honderden euro’s en wordt door veel mensen als een nadeel gezien.

De prijzen van zonnepanelen

Zoals in de inleiding benoemd, zijn de prijzen van zonnepanelen de afgelopen jaren gedaald. De exacte prijs voor zonnepanelen hangen af van het aantal zonnepanelen dat u plaatst. Het aantal is gelieerd aan de oppervlakte van uw dak en uw energieverbruik. Naast de aanschafprijs zijn er natuurlijk de kosten die u bespaart op uw energierekening. Nederland heeft in 2014 ruim 1800 zonuren gehad.

Volgens verschillende berekeningen kunt u binnen 10 jaar de investering in zonnepanelen hebben terugverdiend. Dit is echter een schatting en van vele factoren afhankelijk. De opbrengst na deze periode wordt beschouwd als pure winst. Mits de zonnepanelen nog in goede staat zijn. Zonnepanelen hebben net als uw dak en gevel veel last van weersinvloeden. Periodiek onderhoud is voor de levensduur van zonnepanelen geen overbodige luxe!

Een zonnepaneel zal in vrijwel alle gevallen niet de totale stroomproductie kunnen opwekken. Dit is voornamelijk omdat de opgewekte energie niet opgeslagen kan worden.

Waar wordt de opgewekte energie opgeslagen?

In de huidige vorm wordt de opgewekte stroom niet opgeslagen. Dit betekent dat de opgewekte stroom direct gebruikt dient te worden in huis. Voor mij persoonlijk, is dit het grootste nadeel dat er met zonnepanelen verbonden is. Het is niet mogelijk om de overdag opgewekte energie in de avond te gebruiken. Dit nadeel kan echter snel verleden tijd zijn. Tesla, welke u vast bekend is van de elektrische auto, heeft namelijk een zogenaamde ‘Powerwall’ ontwikkeld. In feite is dit een accu welke in huis opgehangen kan worden die de opgewekte energie kan opslaan. De volgende blogpost zal hier verder op in gaan!

Al met al zijn er meer voordelen dan nadelen wat betreft zonnepanelen voor uw woning. Toch blijft het voor veel woningeigenaren een niet zo mooi aanzicht en kiezen hierdoor voor andere duurzame mogelijkheden. Onze volgende blogpost zal verder ingaan op de Tesla Powerwall!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *