De kracht van verlichting

Verlichting in huis is ontzettend belangrijk! Volgens velen is een kamer ’s avonds het allermooist, wanneer de gordijnen dicht gaan en de verlichting aan gaat. Op deze momenten wordt er een bepaalde sfeer gecreëerd die een avond kan maken, of breken. Verlichting is er in allerlei vormen en maten. U kunt gebruik maken van grote lampen, of kleine lampen om een specifieke plek te verlichten zodat u een boekje kunt lezen.

Verschillende soorten verlichting

Er zijn verschillende soorten verlichting, al deze soorten verlichting komen in vrijwel elke woning voor. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen algemene, functionele en sfeerverlichting. Denk bijvoorbeeld eens aan de grote lamp boven uw eettafel (algemene verlichting), de spotjes boven uw aanrechtblad en het leeslampje bij de bank (functionele verlichting) of de designer lamp in de hoek van de kamer (sfeerverlichting).

Soorten lampen?

De laatste jaren zijn er een aantal soorten lampen bijgekomen. Waar vroeger de keuze bestond tussen gloeilampen, halogeen of tl-verlichting, kunt u nu tevens kiezen uit spaarlampen en ledlampen. De functies van de eerste drie soorten lampen zijn u wel bekend, maar wat zijn precies spaar- en ledlampen? Dat leggen we u graag uit:

  • Spaarlamp: Een spaarlamp is in principe een tl-buis die zo gevormd is dat deze in een standaard fitting past. Deze lamp gaat ongeveer tien jaar mee en er kan een energiebesparing van ongeveer 80% mee behaald worden. De lampen zijn ideaal voor plekken in uw woning waar u lange tijd veel licht nodig hebt.
  • Led lampen: De Led lamp is de grootste vernieuwing sinds het elektrische licht uitgevonden werd. De levensduur van deze lampen is ongeveer 20 jaar lang en ze zijn bovendien erg energiezuinig. Ze zijn ongeever 50% efficiënter dan spaarlampen. Deze lampen zijn echter wel relatief duur!

Heeft u een verlichtingsplan?

Elke ruimte in uw woning heeft een andere functie, het is daarom belangrijk om per ruimte te bepalen wat voor soort verlichting er nodig is. In de woonkamer wilt u een rustige warme sfeer, terwijl u op uw werkkamer een functionele sfeer wilt creëren. Deze informatie legt u vast in een verlichtingsplan. Dit kunt u zeer eenvoudig zelf doen! Bijvoorbeeld in een Excel/Word document. U maakt een onderscheid tussen de verschillende ruimten in uw huis, achter elke ruimte kunt u de functie van de woning beschrijven. Tot slot kunt u de verschillende soorten lampen bij elke ruimte plaatsen. Heeft u hier hulp bij nodig? Neem dan gerust contact met ons op!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *