De nulwoning: 100% energieneutraal
Een nulwoning is een woning die voor 100% energieneutraal is. Synoniemen voor nulwoningen zijn energieneutrale woning, energiebelanswoning, CO2-neutrale woning. Het betekent in feite dat het huis evenveel energie op een duurzame manier opwekt als dat het verbruikt. Huishoudens met een normaal leefpatroon kunnen dus genieten van een hoog wooncomfort zonder dat ze ook maar een cent aan energie betalen.
De voordelen van een nulwoning
Zoals in de inleiding beschreven heeft een nulwoning geen behoefte aan externe energie. Een van de voordelen van deze woning is daarom dat de bewoners van deze woning geen energierekening hoeven te betalen. De woning haalt haar energie van passieve energiebronnen, zoals bijvoorbeeld de zon. In de zomer zal de woning daardoor veel meer energie opwekken dan in de winter. Om deze reden kan de woning op het elektriciteitsnet aangesloten worden om overbodige energie af te dragen. Een ander groot voordeel is het wooncomfort. De woning is perfect geïsoleerd en verliest hierdoor weinig warmte. Tevens is er nagenoeg geen tocht en zijn er geen koudebruggen.
Verschil passiefhuis en nulwoning?
In voorgaande berichten hebben we u wel eens vertelt over het passiefhuis concept. Op veel punten lijken de nulwoning en een passiefhuis op elkaar, maar er is echter een belangrijk verschil. Een passiefhuis is niet per definitie energieneutraal. De grootste eis van een passiefhuis is dat deze woningen maximaal 15kWh/m2 nodig hebben voor verwarming. Een nulwoning daarentegen is volledig energieneutraal.
Hoe realiseert u een nulwoning?
Over het algemeen zijn er drie stappen die u moet volgen om een dergelijke woning te realiseren:
- Beperk de energievraag. Dit doet u door goede isolatie toe te passen, luchtdicht te bouwen en eventueel warmte terug te winnen.
- Gebruik een efficiënt systeem voor verwarming en warm water. Dit kunt u realiseren door thermische collectoren met warmtebuffers, een warmtepomp met bodemwarmte of energiemanagers.
- Wek de benodigde energie op met hernieuwbare energie. Dit kan bijvoorbeeld door PV panelen of een windmolen.
Heeft u een nulwoning? Of wilt u een dergelijke woning maar twijfelt u? Deel het met ons!