De slimme energiemeter

U heeft er vast wel eens iemand over horen praten, een slimme energiemeter. Maar wat is nou precies een slimme energiemeter? In feite vervangt het uw huidige systeem waarop de meterstanden staan. De slimme energiemeter onderscheid zich hiervan door meterstanden op een veilige manier automatisch aan de netbeheerder door te geven. In deze blogpost geven we u meer informatie over de slimme energiemeter.

De voordelen

Zoals in de inleiding al benoemd geeft een slimme energiemeter dus automatisch de meterstanden door aan de netbeheerder. Dit gebeurt zesmaal per jaar. Het grote voordeel hiervan is dat u niet zelf de meterstanden op hoeft te nemen en vervolgens door te bellen. De energiemeter geeft tevens een duidelijk inzicht in het verbruik, hierop kunt u uw gedrag aanpassen om efficiënter met energie om te gaan. In de meeste gevallen zullen de meterstanden nauwkeuriger zijn en precies op het goede moment opgenomen, waardoor de energienota gedetailleerder aan u wordt verstrekt.

Hoewel het apparaatje ‘slim’ wordt genoemd, is dat eigenlijk niet het geval. Met slim wordt gerefereerd naar het automatisch doorsturen van de meterstanden naar de netbeheerder. Het feitelijke apparaat werkt exact hetzelfde als uw huidige apparaat, enkel heeft deze de mogelijkheid om vanaf afstand uitgelezen te worden.

Hoe kom ik aan zo’n meter?

Een slimme energiemeter ontvangt u gratis van uw netbeheerder. Deze zult u ontvangen wanneer uw regio ingepland is voor de montage van deze energiemeter, voor meer informatie kunt u uw netbeheerder benaderen. Staat de regio waarin u woont nog niet ingepland, dan kunt u een prioriteitsplaatsing aanvragen, dit kost ongeveer € 72,60. Een andere manier om aan deze energiemeter te komen is via installateurs, dit is echter wel vaak tegen betaling.

De overheid heeft doelstellingen bepaald voor het overstappen van oude meters naar nieuwe meters en streeft ernaar om voor 2020 alle meter te hebben vervangen. Indien uw regio aan de beurt is voor het vervangen van de oude meter zult u tijdig een bericht ontvangen van uw netbeheerder.

Bekijk het filmpje!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *