Duurzame trend: passief bouwen

Passief bouwen is de trend van tegenwoordig! Passief bouwen is een synoniem voor een zeer duurzame manier van bouwen. Op deze manier wordt er gebruik gemaakt van gratis energie, bijvoorbeeld van de zon. Het is een in Duitsland ontwikkeld concept. In Nederland staat dit concept nog redelijk in de kinderschoenen. Echter ontwikkelt deze manier van bouwen zich steeds meer, mede door de klimaatverandering. In Duitsland zijn er al meer dan tienduizend woningen gebouwd volgens de passief bouwen methode.

Een passiefhuis

Een passiefhuis dient aan verschillende voorwaarden te voldoen. Passiefhuizen mogen niet meer dan 15 kWh/m² per jaar verbruiken voor ruimteverwarming. Een Nederlands passiefhuis gebruikt hierdoor ongeveer vier keer minder energie dan een Nederlandse nieuwbouwwoning uit 2011. Een passiefhuis heeft een maximaal primair energiegebruik van 120 kWh/m² per jaar. Bovendien stoot het 54% minder CO2 uit dan een nieuwbouwwoning. Dit is een enorme vooruitgang met het oog op de huidige klimaatverandering. In West- en Midden-Europa wordt ongeveer een derde van de menselijke CO2 uitstoot uitgestoten bij het gebruik in gebouwen.

Over het algemeen gebruikt een passiefhuis een aantal maanden per jaar geen verwarmingssysteem maar maakt het gebruik van passieve energie. Deze passieve energie is vooral voortgekomen uit de zon, bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen. Dat is echter niet het enige! De ramen worden bij passiefhuzien vooral gepositioneerd aan de west-, zuid- en oostgevel en worden vermeden aan de noordzijde van de woning. Zo wordt de warmte van de zon opgenomen door de ramen en kan de warmte de woning niet verlaten aan de noordzijde. Ook thermische isolatie en goede kierdichtheid spelen een aanzienlijke rol binnen passief bouwen. Naast de opwarming van het huis, mag een passiefhuis ook niet oververhitten! Dit komt met name voor in de zomer. Om dit te voorkomen wordt in de meeste gevallen een koelingsinstallatie toegepast, ook met een dergelijke installatie geldt dat het energieverbruik onder de 15 kWh/m² moet blijven.

Wat kost een passiefhuis?

Allemaal leuk en aardig zo’n passiefhuis, maar wat kost het!? Een passiefhuis is duurder dan een traditionele woning, zoals u waarschijnlijk al aangenomen had. De bouwkosten zijn gemiddeld zo’n tien tot vijfentwintig procent hoger dan een traditionele woning. De oorzaak van de hogere kosten zijn de hogere isolatiewaarde van de wanden & daken, het luchtdicht afwerken van kieren, het gebruik van drievoudig glas met een hoge isolatiewaarde en de installatie van ventilatie met een mogelijk warmteterugwinningssysteem. Deze verhoogde bouwkosten brengen echter ook voordelen met zich mee! Het is namelijk een stuk comfortabeler leven in een passiefhuis, er is een balans tussen isolatie en ventilatie. Tevens scheelt het aanzienlijk op de energierekening om in een passiefhuis te wonen.

Aantal passiefhuizen

In 2012 waren er ongeveer 40.000 passiefhuizen verspreid over de gehele wereld, voornamelijk in Duitsland en Oostenrijk. Door de grote populariteit van het concept heeft het een vlucht genomen en zijn er tegenwoordig gehele woonwijken en gebouwcomplexen volgens de passief bouwen methode gebouwd. Een passiefhuis is voornamelijk nieuwbouw, maar is ook zeker toepasselijk in de renovatie.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *