Een digitaal onderhoudsboekje voor uw huis

Een onderhoudsboekje kennen we tot nu toe vooral uit de auto industrie. Hoewel dat bij sommige fabrikanten nu ook reeds gedigitaliseerd is, kregen we voorheen een fysiek boekje met daarin verschillende onderhoudsdata. Een auto is natuurlijk een kostbaar bezit dat regelmatig onderhoud behoeft. Maar hoe zit dat met een huis, bestaat daar ook een onderhoudsboekje voor? Tot voor kort bestond een dergelijke oplossing nog niet. Echter, Woonderhoud heeft nu een digitaal onderhoudsplatform gelanceerd dat in feite zijn werk doet als een digitaal onderhoudsboekje voor uw huis.

Hoe belangrijk is het onderhoud aan uw huis?

Onderhoud aan uw huis heeft als doel om uw woning in een aanvaardbare conditie te houden. Met name bij oudere huizen is onderhoud belangrijk. Na verloop van tijd wordt de kwaliteit van onderdelen van uw huis minder. Oorzaken zijn bijvoorbeeld weersinvloeden, slijtage en ouderdom. Een nieuwbouwhuis hoeft vaak in de eerste 4/5 jaren weinig tot niet onderhouden te worden. Het meerendeel van de huizen in Nederland is echter ouder dan 4/5 jaar.

Totaal aantal koophuizen4.374.200
Bouwjaar t/m 19451.463.500
Bouwjaar 1945-19701.897.700
Bouwjaar 1971-20003.266.500
Bouwjaar na 20001.113.200
Figuur 1 – Woningvoorraad koophuizen (2019, BAG en DG BRW/Systeem Woningvoorraad SYSWOV)

Het niet plegen van onderhoud leidt eerst tot een onderhoudsachterstand en later tot achterstallig onderhoud. De gevolgen van zulke achterstanden of zelfs achterstallig onderhoud zijn niet te min. Ten eerste wordt de waarde van de woning én omliggende woningen minder waard. Ten tweede zijn er herstelwerkzaamheden nodig om de woning weer in een aanvaardbare conditie te brengen. Tot slot is het onmogelijk om comfortabel te wonen in een huis dat slecht onderhouden is. Een onderhoudsboekje voor uw huis helpt bij het inzicht in het onderhoud.

Het digitale onderhoudsboekje voor uw huis

Het moge duidelijk zijn dat onderhoud aan uw huis erg belangrijk is. Het onderhoud wordt veelal door vakmensen uitgevoerd, denk aan onderhoud aan de tuin, het schilderwerk, het dak. Soms wordt er door zo’n professional een plan opgesteld, maar heel vaak ook niet. Als er een plan wordt opgesteld, krijgt de huiseigenaar daar vaak niet veel van te zien. Dat is zonde!

Woonderhoud heeft zich daarom gefocust op een digitaal onderhoudsboekje voor een huis. Het onderhoudsboekje geldt voor de huiseigenaren en bevat allerlei informatie of allerlei verschillende onderhoudsplannen. Deze onderhoudsplannen kunt u, als huiseigenaar, zelf maken of u kunt gebruik maken van de expertise van vakmensen. Ook kan een professional voor u een onderhoudsplan op maat opstellen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *