Wist je dat er jaarlijks vijf tot twaalf mensen sterven aan een koolmonoxidevergiftiging? En naar alle waarschijnlijkheid ligt het werkelijke aantal nog vele malen hoger! Koolmonoxide wordt vaak als een sluipmoordenaar gezien, je kunt het namelijk niet zien en niet ruiken. De symptomen (duizeligheid, hoofdpijn, vermoeid gevoel) zijn dermate vaag dat er niet direct een verband gelegd zal worden met koolmonoxidevergiftiging. Mensen worden vaak overvallen en worden vergiftigd zonder dat ze er erg in hebben.
Jaarlijkse controle?
Veel mensen denken dat wanneer een geiser & cv-ketel jaarlijks onderhouden wordt er geen risico’s voor koolmonoxidevergiftiging zijn. Dit is echter niet waar volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Er bestaan verschillende kwaliteitslabels maar deze bieden geen garantie voor een goede aanleg.
Kwaliteit van de apparatuur?
Ook dit blijkt weinig zekerheid te bieden aangaande een mogelijke koolmonoxidevergiftiging. Uit het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid blijkt namelijk dat in bijna de helft van de gevallen (46%) de koolmonoxidevergiftigingen voorkomen bij een nieuwe en goed onderhouden cv-installatie. Dit is een opvallend gegeven, aangezien voorheen altijd werd uitgegaan dat de koolmonoxidevergiftigingen te wijten waren aan slechte apparatuur of slecht onderhoud. De onderzoeksraad geeft wel aan dat de apparaten beter beveiligd moeten zijn voor een foute installatie of de uitstoot van teveel koolstofmonoxide. Dit brengt ons bij het volgende punt, ligt het aan de installateur?
Kwaliteit van de installateur?
Het vakmanschap van de installateur blijkt in de meeste gevallen de oorzaak te zijn voor een koolmonoxidevergiftiging. In het onderzoek worden ernstige tekortkomingen gezien betreffende het vakmanschap van de installateurs. Dit komt zowel voor bij installateurs met een zogenaamd kwaliteitskeurmerk als bij installateurs zonder een kwaliteitskeurmerk. Installateurs wordt verweten een gebrek aan integrale benadering te hebben en enkel te focussen op het toestel, waar zij ook dienen te focussen op de luchttoevoer- en rookgasafvoerleidingen van het gebouw en het toestel.
Alternatieve producten?
Er bestaan producten zoals een koolmonoxidemelder, dit kan een goed alaermeringsmiddel zijn in het geval van een mogelijke koolmonoxidevergiftiging. Echter stelt de Onderzoeksraad dat de kwaliteit voor koolmonoxidemelders totaal ondoorzichtig is. Hierdoor kun je een melder kopen die van slechte kwaliteit is.
De bovenstaande punten zijn niet bepaald geruststellend voor woningeigenaren. De consumentenbond adviseert om installateurs te kiezen met een keurmerk OK-CV. Dat is een label voor veilig en zuinig stoken. Volgens de Consumentenbond is dit de beste manier om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van een koolmonoxidevergifiting. Ook een goede ventilatie kan voorkomen dat er een hoge concentratie koolmonoxide in de lucht terecht komt.