Zinken bekleding: voor- en nadelen

In de jaren negentig was zink enorm populair voor het realiseren van daken, voornamelijk door de gewelfde vormen. Tegenwoordig zien we ongeveer dezelfde opmars van zink, het is enorm populair door zijn duurzaamheid en toepassingsmogelijkheden. Zinken bekleding kan toegepast worden op daken en gevels en geven de woning een enorme exclusieve uitstraling.

Zinken bekleding op dak- en gevel

Zink kan toegepast worden op daken vanaf een dakhelling van drie graden. Een zinken dakbedekking is een specialistische klus en wordt door veel bedrijven op een verkeerde manier toegepast. Hedendaagse technologieën zorgen er namelijk voor dat er geen luchtschacht meer nodig is aan de onderzijde van het zink. Hierdoor zijn er geen energieverliezen meer langs de ventilatieopeningen en is een slanke constructie mogelijk. Gezien de condenserende werking van zink, is hiervoor een gedetailleerde onderconstructie nodig.

Zink kan ook toegepast worden om de gevel te bekleden. Het geeft de woning een exclusieve uitstraling en het is mogelijk om een bepaald onderdeel van de woning te accentueren. Het materiaal is licht van gewicht, hierdoor hoeven er geen bouwkundige ingrepen, zoals een zwaardere fundering, uitgevoerd te worden om zink te plaatsen.

De voor- en nadelen van zinken bekleding

Uiteraard zijn er ook nadelen van zinken bekleding. De voor- en nadelen worden hieronder uitgelegd:

  • Voordeel: Onderhoudsvriendelijk materiaal met een lange levensduur en gemakkelijk onderhoud;
  • Voordeel: Materiaal dat zich makkelijk laat bewerken waardoor het zowel voor daken als gevels toepasbaar is;
  • Voordeel: Architectonische mogelijkheden voor zowel dak- als gevelbekleding;
  • Voordeel: 100% Recyclebaar;
  • Voordeel: Uitstekende thermische isolatie mogelijkheden;
  • Nadeel: Moeilijk om op een juiste manier te isoleren, uiterst gedetailleerde onderconstructie is vereist om toekomstige problemen te voorkomen;
  • Nadeel: Het is een van de duurste dak- en gevelbekledingen die er op de markt verkrijgbaar zijn.

Problemen met zink?

Vrijwel alle problemen die zich met zink voordoen hebben te maken met een onjuiste toepassing van het zink of de onderconstructie. Zoals gezegd is de onderconstructie enorm belangrijk bij het plaatsen van zinken bekleding. Zink condenseert en dit kan de onderconstructie aantasten als er geen dampdichte laag is toegepast.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *