Wat te doen met gevallen blad in de herfst?

Eind oktober en begin november beginnen de meeste bomen weer te verkleuren. Dit levert mooie beelden op, complete bomen veranderen van groen naar tinten geel, rood, oranje en bruin. Uiteindelijk vallen deze bladeren op de grond. Maar wat kun je het beste doen met het gevallen blad? De ene vindt het heerlijk om over deze verdorde bladeren te lopen terwijl de ander ze zo snel mogelijk opruimt. In dit blog zullen we hier verder op in gaan.

Waarom verkleuren en verliezen bomen hun blad?

De bomen kunnen perfect aanvoelen dat er een winter aan komt. Om zich hierop voor te bereiden zorgen ze ervoor dat ze genoeg voedingsstoffen hebben voor het komende seizoen. In de winter kan een boom namelijk minder water opnemen via de wortels. De voedingsstoffen die zich in de bladeren bevinden transporteren ze terug naar de wortels. Door het weghalen van de voedingsstoffen verandert de samenstelling in de balderen, en daarmee ook de kleur.

De bladeren vallen van de bomen omdat er een daling is van twee hormonen, auxine en abscisinezuur. De vorming van deze stoffen is afhankelijk van het aantal uren licht en de temperatuur. Wanneer de herfst aanbreekt worden het aantal uren licht en de temperatuur steeds minder, waardoor er minder van deze twee hormonen in het blad aanwezig zal zijn. Hierdoor wordt het blad zwakker en zal het uiteindelijk vallen.

Gevallen blad opruimen of laten liggen

De loshangende bladeren zullen bij een zuchtje wind van de bomen vallen. Het is veel lichter in huis en op de grond ligt een dik tapijt van bladeren. Het is vaak de persoonlijke voorkeur van de tuineigenaar of het gevallen blad opgeruimd wordt of niet. In sommige gevallen kan het beter zijn om het gevallen blad direct te verwijderen, maar het kan ook een beschermende functie hebben.

Bladeren die op het gazon zijn gevallen kun je het beste direct opruimen. Enkele kleine blaadjes kunnen geen kwaad, maar veel bladeren kunnen voor een dichte laag op het gras zorgen. Hierdoor kan er geen licht meer bij het gras en zullen er kale en rotte plekken ontstaan. Ook in de vijver dienen bladeren zo snel mogelijk verwijderd te worden. Wanneer de bladeren beginnen te rotten heeft dit nadelige gevolgen voor de waterkwaliteit, vissen en beplanting.

Tussen struiken en bloemen kunnen de bladeren gewoon blijven liggen. Ze beschermen de planten tijdens koude periodes en zorgen voor een onderkomen voor kleine dieren in de tuin, zoals egels en muizen. Bovendien is het een voedzame en onkruid werende mulchlaag. De laag moet echter niet te dik worden, aangeraden wordt een maximum van 10 centimeter. Een te dikke bladlaag kan schimmelziektes veroorzaken die omliggende beplantingen aan kunnen tasten.

Waar laat je het gevallen blad?

In veel steden en gemeenten worden er in de herfstmaanden extra bladkorven geplaatst waar je bladafval achter kan laten. Een andere optie is om het op de composthoop te gooien. Hoewel de meeste voedingsstoffen al uit de bladeren zijn levert het nog wel goede compost. Let wel op dat niet alle bladeren even goed te composteren zijn. Vooral Eiken- en Beukenblad verteert heel langzaam en kun je beter niet composteren. Snel verterend blad is het beste, zoals het blad van een appelboom, Es, Kastanje, Linde, Populier, Robinia, Vlier en Wilg.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Het belang van schoorsteen vegen?

Het is streng aangeraden om de schoorsteen regelmatig te vegen, het kan namelijk van levensbelang zijn! In omliggende landen zoals Duitsland, Zwitserland, Noorwegen, Zweden en Finland is jaarlijks schoorsteenvegen verplicht voor woningeigenaren. In tegenstelling tot Nederland, waar het slechts wordt aangeraden. Het feit dat het in die landen verplicht gesteld word, geeft aan dat het […]

Jeroen op 't Hoog
No comments

Een sluipmoordenaar: Koolmonoxide

In de comfortabele omgeving van ons huis denken we vaak niet aan onzichtbare bedreigingen, maar één stille sluipmoordenaar kan ongemerkt binnendringen: koolmonoxide (CO). Deze kleurloze, reukloze gaswolk kan ontstaan door verschillende huishoudelijke apparaten, zoals de CV-ketel, en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, en in sommige gevallen zelfs fataal zijn. Achterstallig onderhoud aan huishoudelijke apparaten, vooral […]

Jeroen op 't Hoog
No comments

De gevaren van asbest

Asbest, een bekend, maar berucht materiaal dat vaak nog in huizen of schuurtjes te vinden is. De schadelijke gezondheidseffecten ervan zijn bij velen bekend, maar wat maakt dit materiaal zo specifiek en waarom was het vroeger zo wijdverspreid? In deze blogpost duiken we dieper in op de wereld van asbest, waarbij we niet alleen de […]

Jeroen op 't Hoog
2