Heeft u ook wel eens die groene daken gezien bij gebouwen? Dan heeft u zich vast afgevraagd wat het voordeel hiervan is! Groene daken worden ook wel vegetatiedaken genoemd. Dit zijn platte of hellende daken met begroeiing. Er wordt onderscheid gemaakt tussen intenstief en extensief begroeide daken. De begroeiing kan bestaan uit vetplanten zoals vetkruid (sedum), kruiden, mos en/of gras (extensieve begroeiing). Ook struiken en bomen zijn bij bepaalde constructies mogelijk (intensieve begroeiing).
Geschiedenis
Het toepassen van begroeiingen op daken en andere bouwdelen is eeuwenoud. Het werd zelfs in de oudheid al regelmatig toegepast! Klassieke bouwmethoden zoals men aantrof bij de plaggenhutten zijn hier een goed voorbeeld van. Zo’n twintig tot vijftien jaar geleden ontstonden er moderne versies van deze bouwmethoden. De huidige methoden die toegepast worden zijn echter niet meer te vergelijken met vroeger. De huidige begroeiingen kunnen vele malen lichter worden uitgevoerd, waardoor het dak minder belast is.
De opbouw van groene daken
Groene daken kennen een standaard opbouw:
- Een twee-laags waterdichte en wortelbestendige dakbedekking;
- Beschermlaag tegen mechanische beschadigingen van de dakbedekking;
- Drainagelaag van bijvoorbeeld kunststof of mineralen;
- Filterlaag;
- Substraatlaag;
- Vegetatielaag.
Groene daken: welke types zijn er?
Er wordt over het algemeen onderscheid gemaakt tussen een extensief groendak en een intensief groendak. Een extensief groendak is een verzamelnaam voor sedum-, mos-, gras- en kruidendaken. De dikte van de groendak-opbouw is maximaal 15 centimeter en de hoogte van de begroeiing bedraagt 50 centimeter.
Een intensief groendak houdt een daktuin in van meer dan vijftien centimeter dikte. De begroeiing kenmerkt zich door de aanwezigheid van struiken en bomen. Bij dit type groendak is het noodzakelijk om onderhoud te plegen. In feite is dit hetzelfde als een normale tuin.
Duurzaamheid
Groene daken dragen bij aan een algemeen duurzaamheidsgevoel. De aanschafkosten zijn dan weliswaar hoger, maar de dakbedekking gaat langer mee dan een traditioneel dak en het heeft over het algemeen een betere isolatieweaarde.