Heeft u een vervuild dak?

U heeft het vast wel eens gezien, daken die vrijwel compleet voorzien zijn van een dikke laag mossen en algen. De ene vindt dat het bij een huis hoort, de ander vindt dat het een onverzorgde uitstraling geeft aan de woning. Naast een onverzorgde uitstraling kan het ook schadelijk zijn voor het dak! Een dak dat bezaaid is met mossen en algen heeft een hogere kans op lekkages.

De gevolgen van een vervuild dak?

Op langere termijn kunnen mossen die zich op het dak hebben genesteld schadelijk zijn voor de constructie. Mossen kunnen er namelijk voor zorgen dat dakpannen poreus worden. Poreus betekent dat het water en lucht door laat, wanneer iets dus niet 100% dicht is. Regenwater kan in dit geval de dakpannen infiltreren barsten en scheuren veroorzaken. Ook met het oog op de waarde van de woning is het verstandig om regelmatig het dak te laten reinigen. Verplaats je in de koper van een woning, zou jij een woning kopen waarvan het dak bedenkt is met een dikke laag mos?

Vervuiling tegengaan

Voordat het dak behandeld wordt dient er een analyse van het dak uitgevoerd te worden. Op basis van deze analyse wordt de druk en de samenstelling van het spoelmiddel bepaald. Indien deze analyse niet (correct) uitgevoerd wordt, loop je de kans dat de dakpannen of leien dof worden en nog aantrekkelijker worden voor de groei van mossen. Het dak kan met en zonder spoelmiddel worden gereinigd.

Zonder spoelmiddel: Indien er geen spoelmiddel nodig is om de mossen van het dak te verwijderen, wordt er enkel gebruik gemaakt van een hogedrukreiniger. Door een roteerbare sproeikop kunnen de mossen relatief eenvoudig verwijderd worden, vooral als het dak nog enigszins nieuw is.

Met spoelmiddel: In sommige gevallen is het vuil zo hardnekkig, dat er na het verwijderen van de mossen nog een extra spoelmiddel nodig is. Dit is vooral het geval bij ietwat oudere daken welke oneffenheden vertonen. Na het reinigen dient het reinigingsmiddel in te werken voor maximaal een aantal dagen. Hierna wordt het dak nogmaals afgespoten met water.

Nabehandeling: Wilt u nu voorkomen dat de mossen terugkeren? Dan kunt u ervoor kiezen om het dak in te laten spuiten met een moswerend middel. Dit zorgt ervoor dat u minimaal een aantal jaren totaal ‘mosvrij’ bent.

Coating: Wilt u er nu helemaal zeker van zijn dat er geen mossen groeien op het dak? Dan kunt u besluiten om speciale dakpannen of leien op het dak te plaatsen. Er bestaan speciale dakpannen/leien met een anti-mos coating. De dakpannen/leien krijgen hierdoor een vochtwerende laag, waardoor het voor mossen onmogelijk wordt om zich te hechten.

Wat kost de behandeling van een vervuild dak?

De prijs van dakreiniging hangt van vele factoren af. De meest belangrijke factor is natuurlijk de grootte van het dak en de type dakpannen/leien. Ook de hardnekkigheid van mossen speelt een belangrijke rol. Over het algemeen dien je rekening te houden met een prijs van ongeveer 30 tot 45 euro per vierkante meter. Door het dak periodiek te onderhouden wordt vervuiling tot een minimum teruggedrongen. Met een digitaal onderhoudsboekje is het tegenwoordig eenvoudig om gratis een onderhoudsplan op te stellen.


1 reactie

Het dak van mijn schuur moet ook nodig schoongemaakt worden. We hebben veel last van mos en aanslag door bomen die naast ons huis staan. Ik ga het eerst eens proberen met mijn hogedrukspuit. Wanneer dat niet het gewenste resultaat oplevert, ga ik kijken of ik een spoelmiddel kan gebruiken. Bedankt voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *