Het bamboe huis

Vandaag hebben we weer een interessant onderwerp voor u in deze blogpost, namelijk het bamboe huis. We kennen waarschijnlijk allemaal het materiaal bamboe, het is de benaming voor een aantal plantensoorten die tot de grassen behoort. De stengels bestaan uit dichte vezelbundels welke van binnen hol zijn. Op geregelde afstanden worden ze onderbroken door zogenaamde ‘knopen.’ Enkele creatievelingen hebben deze plantensoort nu gebruikt om een huis van te bouwen, met een geweldig resultaat!

De kenmerken van bamboe

Bamboe wordt geroemd om zijn sterke structuur. Het is een zeer hard materiaal en wordt op het gebied van huizen bouwen zelfs vergeleken met beton. Het heeft dezelfde sterkte-gewichtsverhouding als staal en groeit bovendien erg snel. Dit is een groot voordeel aangezien er geen tekort ontstaat aan dit soort materiaal. Eigenlijk zijn de enige nadelen de plaatsen waar bamboe groeit. Het groeit voornamelijk in tropische wouden waar enorm veel insecten zijn en de luchtvochtigheid erg hoog is.

Elora Hardy

Elora Hardy is een van die creatievelingen die huizen van bamboe bouwt. Zij heeft een succesvolle carrière gehad in de fashion scene van New York en besloot daarna om samen met haar vader groene gebouwen te gaan realiseren. Ibuku, het bedrijf waarin zij actief zijn, zet zich in om duurzame bamboe huizen te bouwen. Het bamboe huis is ontstaan uit haar visie. Elora Hardy is lid van TED en geeft in onderstaande video haar visie weer op bamboe als bouwmateriaal.

Bamboe huis in Nederland?

Vooralsnog zijn bamboe huizen in Nederland uniek, er zijn ons geen woningen bekend die voor 100% vanuit bamboe gerealiseerd zijn. Bamboe wordt echter wel steeds meer toegepast in verschillende onderdelen van een woning, bijvoorbeeld gevelbekleding. Het is onbekend en wordt veel vermeden, wij hopen echter dat er ook in Nederland creatievelingen opstaan die de uitdaging aan gaan om met bamboe te gaan bouwen! Bent u er zo een? Laat het ons weten.


1 reactie

Lijkt me leuk in een groentetuin te doen, eerst de bamboe kweken en dan bouwen, we hebben dan wel dikke lange bamboe nodig natuurlijk, en de kleinere dunnere voor de bekleding.

leuk project, zulke huizen zouden veel minder aardbevingsdoden veroorzaken, wat v oor gewoon hout ook geldt natuurlijk.’

Ik denk dat steen in de toekomst gaat verdwijnen zelfs.

vrg kees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *