Het belang van de dakgoot

Elk huis heeft ze: dakgoten. En ze hebben een belangrijke rol, ze beschermen uw huis namelijk van ernstige vochtproblemen. Zonder dakgoten kunnen er lekkages ontstaan en uw gevel zal aangetast worden. Het doel van dakgoten en regenpijpen is om regenwater te begeleiden naar het riool.

Type dakgoot

Er zijn allerlei verschillende soorten dakgoten beschikbaar. De meest voorkomende is een zinken dakgoot. De zinken dakgoot heeft namelijk een goede prijs-kwaliteitsverhouding en hebben een lange levensduur. Bijkomend voordeel is dat zink oxideert door de inwerking van zuurstof, deze oxidelaag biedt een langdurige bescherming. Andere materiaalsoorten zijn aluminium (esthetische redenen), pvc-dakgoten (zeer goedkoop) of koper (duur maar duurzaam).

Onderhoud van dakgoten

Dakgoten hebben, net als andere onderdelen van uw woning, onderhoud nodig. Het is namelijk belangrijk dat de dakgoot een goede afvoer verzorgt voor regenwater. Indien er een verstopping is, door bijvoorbeeld bladeren of vogelnestjes, kunnen er ophopingen van water en rottende bladeren ontstaan. Zure regen en zuren uit rottende bladeren kunnen dan de oxidelaag en uiteindelijk het zink ernstig aantasten. Een andere bedreiging voor de levensduur van het zink is roest. Controleer daarom periodiek de gootbeugels op roestvorming.

Onderhoud vergemakkelijken?

Het onderhoud en schoon houden van dakgoten is voor veel woningeigenaren een doorn in het oog. Er bestaan verschillende producten die het onderhoud kunnen vergemakkelijken. Een voorbeeld hiervan is de gootdrain. Dit is een soort gaas dat u over de dakgoot heen kunt spannen. Dit product voorkomt dat er bladeren in de dakgoot kunnen komen.


1 reactie

Wij willen een nieuw dak aanleggen en zijn verschillende dakbedekking producten aan het vergelijken. Ook zullen we de goten vernieuwen, hier zit inderdaad veel onderhoud aan. Gootdrain heb ik nog nooit van gehoord, maar lijkt me inderdaad erg handig. Bedankt voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *