Het is streng aangeraden om de schoorsteen regelmatig te vegen, het kan namelijk van levensbelang zijn! In omliggende landen zoals Duitsland, Zwitserland, Noorwegen, Zweden en Finland is jaarlijks schoorsteenvegen verplicht voor woningeigenaren. In tegenstelling tot Nederland, waar het slechts wordt aangeraden. Het feit dat het in die landen verplicht gesteld word, geeft aan dat het essentieel is om dit regelmatig uit te voeren.
Een schoorsteenbrand
Een schoorsteenbrand kan op verschillende manieren ontstaan. Bij het stoken van brandhout komen er onverbrande deeltjes vrij die terecht komen in het schoorsteenkanaal. Er vormt zich een teerachtige laag op de wand van het kanaal, deze laag is zeer brandbaar! Deze wand zal steeds dikker worden wanneer het schoorsteenkanaal niet geveegd word. Veelal kun je dit herkennen aan het feit dat rookgassen terugslaan in de kamer. Dit geeft ook een gevaar voor koolmonoxidevergiftiging. Een andere oorzaak kan zijn dat er troep van buitenaf in het schoorsteenkanaal komt, denk hierbij aan vogelveren of vogelnestjes.
De frequentie
Als er veel van de kachel gebruik gemaakt wordt, is het aangeraden om meerdere malen per jaar het schoorsteenkanaal te laten vegen. Over het algemeen wordt een jaarlijkse veegbeurt aangeraden. Dit heeft ook te maken met het materiaal dat gestookt wordt. Indien het brandhout vochtig is, zullen er meer onverbrande deeltjes vrij komen. Met een digitaal onderhoudsboekje ontvang je eens per jaar een herinnering dat je de schoorsteen moet vegen. Hiermee kunnen ernstige situaties voorkomen worden.
De verzekering
Is er bij jouw woning een schoorsteenbrand uitgebroken? Dan dien je bij de meeste verzekeringsmaatschappijen aan te tonen dat de schoorsteen schoon geveegd was. Indien je dit niet kan aantonen, dan kan het voorkomen dat de verzekering niets uitkeert! Controleer dit altijd in de polisvoorwaarden van de verzekeraar. Twijfel je over de status van het schoorsteenkanaal? Laat dan voor de zekerheid altijd een schoorsteenveger komen om het kanaal te laten controleren. Voorkomen is namelijk beter dan genezen!