Het energielabel

Het energielabel geeft aan of een woning energiezuinig of onzuinig is. Een zuinigere woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2 uitstoot. Al met al is het dus een stuk beter voor het milieu om een energiezuinige woning te hebben. Begin 2015 hebben alle huiseigenaren een voorlopig energielabel ontvangen. Dit voorlopige label is gebaseerd op onder andere het bouwjaar en is bedoeld als stimulans om na te denken over kansen voor een comfortabelere en zuinigere woning.

Voorlopig en definitief energielabel

Het voorlopige energielabel dat vrijwel elke woningeigenaar heeft ontvangen is gebaseerd op een schatting. In de praktijk kan uw woning een betere of slechtere score behalen. De schatting is gebaseerd op de beschikbare data van uw woning, zoals het bouwjaar, type woning en de grootte. Een definitief label is een exacte berekening van de zuinigheid van uw woning. Het aanvragen van een definitief label kan online en kost enkele euro’s of enkele tientjes. Relatief gezien is dit weinig, want besluit u uw woning te verkopen zonder definitief energielabel, kunt u een boete van maximaal €405,- euro riskeren.

Klassen op het energielabel

Het label bestaat uit zeven verschillende klassen (A tot en met G) welke aangeven hoe zuinig de woning is. A geeft aan dat de woning zeer energiezuinig is en G is zeer onzuinig. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. U kunt maatregelen treffen om een hogere klassering te krijgen door te investeren in voorzieningen die de energiezuinigheid van uw woning verhogen. U kunt dan opnieuw een classificatie aanvragen. Hieronder ziet u een manier om van label G naar A te gaan voor een hoekwoning uit 1955.

Indien u een huis gaat kopen of uw huis gaat verkopen kan een label zeer handig zijn. Een huis met een groen label is namelijk niet alleen comfortabeler, het scheelt ook fors in de energiekosten. Gekeken over een periode van tien jaar kan het de besparing oplopen tot duizenden euro’s. Gaat u een woning kopen, vraag dan altijd een energielabel, hier heeft u namelijk recht op als koper.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *