Het gebruik van een zonneboiler

Met een zonneboiler kunt u bijna de helft van het energieverbruik voor warm water besparen! Dat is een enorme besparing. Een zonneboiler is in feite hetzelfde als een zonnepaneel. Een zonnepaneel gebruikt de energie van de zon om energie op te wekken. Een zonneboiler gebruikt de energie van de zon om warm water op te wekken. De besparing houdt dus in dat er minder gas nodig is om water op te warmen.

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler maakt gebruik van zonnecollectoren welke op het dak geplaatst worden. De warmte van de zon zal de zonnecollectoren verwarmen waardoor de temperatuur van de vloeistof in de collectoren kan oplopen tot 90 graden. Een pomp met bijbehorende leidingen leiden de vloeistof naar een voorraadvat. Het voorraadvat kan wel tot 300 liter water. De vloeistof stroomt door een warmtewisselaar waardoor het de warmte afgeeft aan het water in het voorraadvat. Tot slot is er ook een naverwarmer, meestal een combiketel. Indien het water in het voorraadvat niet warm genoeg wordt springt de naverwarmer bij zodat de temperatuur minimaal 60 graden is.

Kosten en opbrengsten

Een zonneboiler is relatief duur. Een boiler met een collector van 2,5 vierkante meter en een 120 liter vooraadvat (geschikt voor ongeveer 3 personen) kost ongeveer €3.000. Een voordeel is dat er subsidies zijn die tussen de €450,- en €500,- bedragen voor een boiler met een collector. De levensduur van een zonneboiler is ongeveer 25 jaar, het is dus een investering voor de lange termijn. Tegenover de kosten staan de opbrengsten die behaald worden door middel van energiebesparing. Er wordt ongeveer 210 m3 gas minder verbruikt, dat komt neer op ongeveer €120,- per jaar. Een zoneboiler zal zich dus over zijn gehele levensduur terugverdienen.

Naast de opbrengsten voor de portomonnee zijn er natuurlijk ook opbrengsten voor de klimaatverandering. U maakt gebruik van hernieuwbare energie, namelijk die van de zon, wat geen schadelijke effecten heeft voor het klimaat. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen zoals aardgas, wat een schadelijk effect heeft op het klimaat.

Heeft u een zonneboiler? Laat ons weten wat uw ervaringen ermee zijn!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *