Ideale moment voor het buitenschilderwerk

Het buitenschilderwerk is ongetwijfeld de meest intensieve onderhoudsklus van een woning. Naast dat het veel tijd kost is het in veel gevallen ook de duurste onderhoudsklus. De beste periode voor het schilderwerk hangt van veel factoren af, welke we in deze blog zullen toelichten.

De temperatuur

De temperatuur is het belangrijkste aspect om in gedachten te houden bij het onderhoud van buitenschilderwerk. De voorkeurstemperatuur ligt tussen de 10 en 25 graden Celsius. Als het te koud is zal het veel langer duren voordat de verf- of beitslaag droogt. Op verfproducten staat doorgaans een droogtijd aangegeven, houdt er rekening mee dat deze droogtijden gebaseerd zijn op een temperatuur van 23 graden. Een halvering van de temperatuur betekend doorgaans een verdubbeling van de droogtijd. Tegenwoordig zijn er ook verfproducten die speciaal winterse perioden gebruikt kunnen worden, hierdoor is ook de toename van het aantal ‘winterschilders’ te verklaren. Anderzijds is een té hoge temperatuur ook niet ideaal voor het buitenschilderwerk. De verflaag kan te snel gaan vloeien en drogen, waardoor hij streperig wordt. Naast dat is het voor de schilder ook niet bevorderlijk om in de brandende zon te werken.

De luchtvochtigheid

Vocht is in heel veel gevallen de oorzaak van scheuren en barsten in het schilderwerk. Vocht dat zich in kozijnen bevindt zal in drogere periode een uitweg proberen te zoeken. Het vocht zal door de verflaag heen breken en zo uit het kozijn ontsnappen. Geef de kozijnen dus eerst de mogelijkheid om goed te drogen! De ondergrond van schilderwerk is namelijk erg belangrijk. Maak het houtwerk eerst kaal en zet het in een goede grondverf. Door de grondverf kan er geen nieuw vocht meer in het kozijn trekken maar kan het kozijn wel goed drogen.

Dus, wat is de beste periode voor het buitenschilderwerk?

De meest geschikte weersomstandigheden voor het buitenschilderwerk is wanneer de temperatuur tussen de 10 en 25 graden is en de kozijnen optimaal gedroogd zijn. De beste periode is dus doorgaans tussen medio april en medio oktober. Uiteraard kun je ook buiten deze periode het buitenschilderwerk aanpakken, maar dan dien je wel beter op te letten!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *