Het strobalenhuis

Een huis van strobalen, ooit van gehoord? Een strobalenhuis bouwen is zeer milieuvriendelijk! Stro is een restproduct waar zeer veel landen een overschot van hebben. In de meeste gevallen wordt het overschot verbrand of ondergeploegd, waardoor het goedkoop is voor huizenbouwers om te kopen. Ook als men kijkt naar de productiemethode van stro, kost het veel minder energie om stro te verbouwen en oogsten dan andere bouwmaterialen. Stro is natuurlijk, biologisch afbreekbaar, isolerend en zeer lang te gebruiken!

Hoe werkt dat?

Ik zie u denken, hoe ziet een strobalenhuis er in godsnaam uit!? Van de buitenkant is in de meeste gevallen niet zichtbaar dat het om een strobalenhuis gaat. Het wordt namelijk vaak afgewerkt met kalk, leem of hout. Het bouwen met stro is voor vele mensen toegankelijk, het is namelijk erg makkelijk om mee te werken. Het is echter wel belangrijk dat er een goede begeleiding is. Het stro kan namelijk gaan rotten wanneer het niet op de goede manier verwerkt is. Het bouwen van een strobalen huis kan zeer goedkoop, en is daarom voor mensen met een kleine portemonnee zeer aantrekkelijk. Bovendien ademt het gehele huis een natuurlijke en vriendelijke sfeer uit.

Verschillende bouwmethoden

Er zijn verschillende methoden om strobalen in een huis te verwerken:

  1. Met lastdragende wanden van strobalen. Dit is de oudste manier van strobalen bouwen. Hierbij dragen de strobalen het dak en geldt de strobaal als dragende constructie. Een dergelijke woning is makkelijk en goedkoop te bouwen. Er zijn echter ook nadelen, het mag namelijk onder geen beding nat worden en er moet rekening gehouden met mogelijk inzakkingen.
  2. Houten, stalen of betonnen draagconstructie. Deze manier wordt het vaakst toegepast. In deze vorm worden de strobalen niet belast met het gewicht van het dak. Deze vorm lijkt daarom meer op de huidige manier van bouwen.
  3. Bogen van strobalen. Met deze vorm worden strobalen in een boog of gewelf constructie verwerkt. Het grote voordeel van deze manier is dat het gebouw een geheel wordt.

Strobalenhuis in Nederland?

Bouwen met strobalen wordt niet veel toegepast in Nederland. In Duitsland, België en de Verenigde Staten zijn er veel meer woningen gebouwd van strobalen. Naar schatting zijn er in Nederland ongeveer dertig tot vijfendertig strobalen bouwwerken met een vergunning. Het bouwen met strobalen bevindt zich op dit moment nog in de experimenteer fase en naar verwachting zal het hier voorlopig ook bij blijven. Jammer, vinden wij, want het leven in een strobalen is erg duurzaam! Bouwen met strobalen is in de afgelopen vijf jaar in opmars in Europa, mede omdat het uitermate geschikt is om toe te passen in de hedendaagse passiefhuis trend. In ons volgende blog meer informatie over deze trend: passief bouwen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *