Hoe brandveilig is jouw huis?

Een woningbrand heeft vaak erge gevolgen. Vaak verlies je niet alleen je huis en waardevolle spullen, maar ook je ’thuis’. Vuur verspreid zich razendsnel door een woning. Binnen 5 minuten kan een onschuldig uitziend keukenbrandje uitgroeien tot een brand die het gehele huis verwoest. Voorkomen is altijd beter dan genezen, neem daarom maatregelen om een brand te voorkomen.

Meest voorkomende brandoorzaken

Er zijn talloze redenen waardoor een brand kan ontstaan. Als bewoner kun je vaak het nodige doen om een brand en traumatische ervaring te voorkomen. De meest voorkomende oorzaken zijn als volgt:

  1. Brand in de keuken. De meeste woningbranden ontstaan in de keuken. Bijvoorbeeld wanneer er vlam in de pan slaat. Vaak vergeten mensen dat ze iets op het vuur hebben staan of zijn zelfs niet thuis. In deze gevallen valt de brandschade meestal mee, maar de rook zorgt ervoor dat er veel schade aan de inboedel is.
  2. Schoorsteenbranden. Het komt erg vaak voor dat een brand ontstaat in de schoorsteenkanalen van een huis. De manier van stoken en het gebruik van hout heeft een grote invloed op de mogelijkheid tot een schoorsteenbrand. Ook het jaarlijks vegen van de schoorsteen is erg belangrijk. Deze taak kun je periodiek inplannen in onze gratis onderhoudsapp.
  3. Elektrische apparaten. Met name de elektrische wasdroger is een veel voorkomende oorzaak van brand. Maar ook de koelkast, wasmachine, magnetron of oven kunnen brand veroorzaken. Door deze apparaten periodiek schoon te maken kan de kans op brand al flink dalen.

Tips om je huis brandveilig te maken

Er kunnen een hoop preventieve maatregelen getroffen worden om een huis brandveilig te maken. Wat betreft elektrische apparaten raden we het volgende aan:

  • Zet het elektrische apparaat op een stofvrije, gladde ondergrond en zorg voor voldoende ventilatie.
  • Gebruik bij voorkeur geen verlengkabels of losse stekkerdozen. Een geaarde wandcontactdoos (stopcontact) is veel veiliger, vooral bij grote elektrische apparaten zoals een wasdroger of wasmachine.
  • Laat de wasdroger niet draaien als je niet thuis bent en plaats bij voorkeur een rookmelder boven de wasdroger.
  • Leg geen gedroogd wasgoed of ander brandbaar materiaal op het elektrische apparaat. Dit zorgt ervoor dat de brand zich snel kan verspreiden.
  • Reinig de filters en zorg dat het apparaat zo veel mogelijk stofvrij is.
  • Gebruik een gladde afvoerslag als je een luchtdroger hebt, dit voorkomt dat er veel stof achterblijft. Zorg er wel voor dat deze afvoer regelmatig schoon gemaakt wordt.

Naast bovenstaande tips voor elektrische apparaten hebben we nog meer tips om brand te voorkomen of de schade te beperken:

  • Plaats rookmelders. In een echt brandveilig huis moeten er op zijn minst rookmelders aanwezig zijn in de hal, overloop en ruimtes waar eenvoudig brand kan ontstaan.
  • Blusmiddelen. Weet hoe je een brand kunt blussen en zorg dat er blusmiddelen in huis zijn. Bij een schoorsteenbrand kun je het beste zand gebruiken, bij een keukenbrand zand of een blusdeken. Veel mensen gebruiken instinctief water of brand te blussen, in sommige gevallen kan dit de schade laten toenemen.
  • Brandvertragende gordijnen. Geïmpregneerde gordijnen kunnen een brand vertragen. Hierdoor heb je meer tijd om jezelf en anderen in veiligheid te brengen.

Als er toch brand ontstaat…

Zorg dat je een vluchtplan hebt wanneer er toch brand ontstaat. Of zorg er in ieder geval voor dat jij en je medebewoners weten waar ze naar toe moeten vluchten als er brand uitbreekt. Het duurt gemiddeld 8 minuten voordat de brandweer aanwezig is ná een brandmelding. Tot die tijd ben je op jezelf aangewezen. Aangezien brand gepaard gaat met een grote rookontwikkeling, is het erg moeilijk om te zien tijdens een brand. Daarom is een vluchtplan belangrijk. Bij het opstellen van een vluchtplan kun je rekening houden met de volgende zaken: welke route neemt iedereen? Wie zorgt er voor de kleintjes en de huisdieren?

Zorg ervoor dat vluchtroutes nooit geblokkeerd zijn door dozen, fietsen, kratten of vuilniszakken. Ook wanneer er een verbouwing heeft plaatsgevonden is bezig is, is het belangrijk om het vluchtplan door te nemen en eventueel aan te passen aan een nieuwe (tijdelijke) situatie.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Het belang van schoorsteen vegen?

Het is streng aangeraden om de schoorsteen regelmatig te vegen, het kan namelijk van levensbelang zijn! In omliggende landen zoals Duitsland, Zwitserland, Noorwegen, Zweden en Finland is jaarlijks schoorsteenvegen verplicht voor woningeigenaren. In tegenstelling tot Nederland, waar het slechts wordt aangeraden. Het feit dat het in die landen verplicht gesteld word, geeft aan dat het […]

Jeroen op 't Hoog
No comments

Een sluipmoordenaar: Koolmonoxide

In de comfortabele omgeving van ons huis denken we vaak niet aan onzichtbare bedreigingen, maar één stille sluipmoordenaar kan ongemerkt binnendringen: koolmonoxide (CO). Deze kleurloze, reukloze gaswolk kan ontstaan door verschillende huishoudelijke apparaten, zoals de CV-ketel, en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, en in sommige gevallen zelfs fataal zijn. Achterstallig onderhoud aan huishoudelijke apparaten, vooral […]

Jeroen op 't Hoog
No comments

De gevaren van asbest

Asbest, een bekend, maar berucht materiaal dat vaak nog in huizen of schuurtjes te vinden is. De schadelijke gezondheidseffecten ervan zijn bij velen bekend, maar wat maakt dit materiaal zo specifiek en waarom was het vroeger zo wijdverspreid? In deze blogpost duiken we dieper in op de wereld van asbest, waarbij we niet alleen de […]

Jeroen op 't Hoog
2