Hoe gaan inbrekers te werk?
Is er wel eens bij u ingebroken? Indien dit niet het geval is heeft u geluk. Er vinden namelijk 250 woninginbraken per dag plaats. In 2014 waren er in totaal maar liefst 45.665 woninginbraken. Een enorm aantal. Uiteraard zijn woninginbraken van vele factoren afhankelijk. Deze blogpost geeft u een inzicht in de statistieken en meest voorkomende inbraakmethodes.
Inbraakstatistieken
De meeste inbrekers kiezen hun slachtoffers zorgvuldig uit. Zoals u waarschijnlijk wel weet zijn feestdagen (voornamelijk kerst & oud- en nieuw) bij uitstek de meest populaire dagen om een inbraak te plegen. Ook worden er in stedelijke gebieden bijna vijftig procent vaker ingebroken dan op het platteland. Inbrekers willen niet graag gezien worden, november tot en met januari zijn om deze reden de meest populaire maanden om een inbraak te plegen. Een andere bijzondere statistiek is de plaats waar het meeste ingebroken wordt. Op de eerste plek staan de armste buurten, de tweede plek wordt bezet door de rijkste buurten.
De inbraakmethodes van inbrekers en hoe te voorkomen
1. Cilindertrekken: bij cilindertrekken wordt de cilinder uit het slot getrokken door er een schroef in te draaien. Op een mechanische manier wordt er druk opgebouwd waardoor het mogelijk is om de cilinder uit het slot te trekken. Dit kan eenvoudig voorkomen worden door sloten met cilindertrekbeveiliging of SKG 3 sterren te hanteren. Heeft u deze nog niet? Dan raden wij u aan om dit zo snel mogelijk te doen om inbraken te voorkomen!
2. Raam inslaan/deur openbreken: de meest voorkomende manier. Inbrekers slaan een raam in of breken een deur open door middel van een zwaar voorwerp, zoals een steen of breekijzer. Dit is in veel gevallen niet te voorkomen. Als een inbreker binnen wil, vinden ze uiteindelijk toch wel een manier om binnen te komen. U kunt het ze wel moeilijk maken door zware/stevige kozijnen te gebruiken en goed onderhouden hang- en sluitwerk.
3. Gaatjesboormethode: als u uw sleutels in het slot heeft laten zitten, kunnen inbrekers een gat boren onder het slot. Door middel van een hulpstuk wordt de sleutel omgedraaid die bewoners in het slot hebben laten zitten. Om dit te voorkomen dient u natuurlijk niet te vergeten sleutels uit het slot te halen.
4. Flipperen: met een stuk plastic proberen inbrekers in de sleuf van de deur de dagschoot terug te drukken. Om dit te voorkomen moet u ervoor zorgen dat u de deur altijd op slot doet. Ook kunt u een inbraakstrip plaatsen welke het onmogelijk maakt om in de sleuf te komen.
5. Hengelen: met een stuk ijzer door de brievenbus wordt geprobeerd de deurklink naar beneden te trekken. Dit kunt u eenvoudig voorkomen door altijd de deur op slot te draaien. Ook kunt u ervoor kiezen om een aparte brievenbus te plaatsen aan de buitenkant van uw woning.
6. Bulgaars methode: de deurplaat wordt losgeschroefd en vervolgens wordt het gehele cilinderslot dat onder de deurplaat uit de deur steekt eraf getrokken. Om dit te voorkomen kunt u een verzonken cilinderslot aanschaffen.
7. Insluipen: ook een veel voorkomende inbraakmethode, inbrekers die binnensluipen via openstaande ramen of deuren. Zorg ervoor dat u wanneer u van huis weggaat altijd de ramen en deuren sluit!
8. Babbeltruc: inbrekers die met een smoes uw woning in proberen te komen. Vaak gaat deze inbraakmethode gepaard met geweld en worden de ietwat oudere woningeigenaren zorgvuldig uitgekozen. Laat nooit zomaar iemand die u niet kent in uw woning. Eventueel kunt u ervoor kiezen om een kierstandhouder te installeren waardoor de deur slechts op een kier geopend kan worden.
Kent u nog meer inbraakmethodes? Of heeft u handige tips voor andere woningeigenaren? Deel ze met ons en help andere woningeigenaren!