Hoe herken je een verstopte dakgoot?
Het reinigen van de dakgoot is, mede door de hoogte, een lastige klus. Te vaak zien we dat door de moeilijkheid deze klus overgeslagen wordt, met alle gevolgen van dien. Het schoonmaken en schoon houden van de dakgoot is namelijk erg belangrijk! Een verstopte dakgoot kan leiden tot lekkages, rioolverstoppingen en schade aan de gevel.
Inhoud
1 – De functie van een dakgoot
2 – Hoe herken je een verstopte dakgoot?
3 – Het schoonmaken van de dakgoot
4 -Een verstopte dakgoot voorkomen?
De functie van een dakgoot
In Nederland valt er best regelmatig een (flinke) bui. Er komt dan binnen korte tijd veel hemelwater naar beneden en dat heeft een grote impact op je huis. Dit komt op het dak van je woning terecht, en wordt afgevoerd naar de dakgoot. De dakgoot voert het hemelwater vervolgens af naar de afvoer (de regenpijp). Zo wordt het hemelwater uiteindelijk via het riool afgevoerd. Allerlei zaken kunnen ervoor zorgen dat een dakgoot verstopt raakt, denk hierbij aan zand, bladeren, takjes en overig vuil zoals vogelnestjes. Hierdoor kan het water niet soepel door de dakgoot naar de afvoer stromen. Het gevolg hiervan is dat het water uiteindelijk de ongewenste richting op stroomt, namelijk over de dakgoot heen. Het water komt op de gevel terecht of onder de dakbedekking, waardoor er schade aan de gevel en de dakconstructie kan ontstaan. Het vuil kan ook via de afvoer afgevoerd worden waardoor het riool verstopt kan raken.
Hoe herken je een verstopte dakgoot?
Een verstopte dakgoot kun je in principe pas herkennen als het al te laat is. Mits je via een dakraam in de dakgoot kunt kijken, merk je pas dat een dakgoot verstopt is wanneer de goot overloopt. Een verstopte dakgoot herken je aan de volgende kenmerken:
- De dakgoot loopt over. Het water kan niet via de goot en regenpijp afgevoerd worden en zal de dakgoot doen overstromen.
- Er zijn erg veel muggen of vliegen in de dakgoot. Deze houden van stilstaande plasjes water. De plasjes ontstaan doordat vuil de doorgang blokkeert.
- Een natte gevel onder de dakgoot. Het water loopt over de goot en komt op de gevel terecht. Dit kan lekkages en gevelbeschadigingen als gevolg hebben.
- Er groeit onkruid of gras in de dakgoot. Stilstaand water en vuil vormen de ideale plaats voor grassen en onkruid om te groeien.
- Beginnende lekkages plafond. De dakgoot loopt over en het water komt onder het dakbeschot terecht, waardoor er waterschade op het plafond ontstaat.
Een verstopte dakgoot kan dus onder andere lekkages en overlast van insecten veroorzaken. Een ander ongewenst gevolg is dat de dakgoot te zwaar kan worden. Het vuil in combinatie met water is zo zwaar dat de beugels van de dakgoot het begeven. Hierdoor kunnen er scheuren in de gevel ontstaan en in het ergste geval kan de dakgoot zelfs afbreken.
Het schoonmaken van de dakgoot
Het schoonhouden van de dakgoot is dus een belangrijke taak. We krijgen vaak de vraag hoe vaak het nodig is om de dakgoot schoon te maken. Dat hangt af van waar je woont. Wij raden aan om op zijn minst eens per jaar de dakgoot schoon te maken. Woon je in een boomrijk gebied, dan kan het zelfs voorkomen dat je meerdere keren per jaar de dakgoten schoon dient te maken. Op ons digitale onderhoudsplatform kan deze taak eenvoudig ingepland worden.
Het schoonmaken van de dakgoot kun je het beste met een borstel en water doen. Eerst moet alle troep die in de dakgoot zit verwijderd worden. Neem een emmer mee naar boven waarin je alle bladeren en ander vuil kunt doen. Het hardnekkige vuil kan met een borstel los geborsteld worden. Met een tuinslang kun je het vuil vervolgens wegspoelen. Controleer ook altijd of er vuil in de regenpijp zit.
Een verstopte dakgoot voorkomen?
Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om een verstopte dakgoot te voorkomen. Tegenwoordig zijn er handige producten die hiervoor gebruikt kunnen worden. Voor de regenpijp kun je bladvangers installeren. Dit is een tussenstuk waardoor het vuil gescheiden wordt van het water en eenvoudig uit de regenpijp gepakt kan worden. Ook zijn er tegenwoordig gootbeschermers. Deze kunnen in de goot geplaatst worden waardoor het vuil niet in de dakgoot terecht kan komen. Deze waaien na een bui gewoon van het dak af. Tot slot kun je ervoor zorgen dat er minder mogelijkheden zijn dat er vuil in de dakgoot terecht komt. Snoei bomen die langs je huis staan. Zo zal er minder blad in de dakgoot terecht komen.
Mocht er onverhoopt toch schade opgelopen zijn door een verstopte dakgoot, dan is dit in de meeste gevallen verzekerd met een woonhuis verzekering. Ook de gevolgschade, zoals lekkages, zijn verzekerd. Het is echter wel belangrijk dat de schade niet door achterstallig onderhoud komt. Achterstallig onderhoud is nooit verzekerd en in dit geval krijg je de schade dus ook niet vergoed.
Sousan
Beste Jeroen,
Als je eenmaal een gootbeschermer (gaasrol, borstel) hebt , heb je er dan nooit meer omkijken naar? Want hoe zit dat bijvoorbeeld met zand?
Groet,
Sousan
Waterschade verzekering
Bijna de helft van de Nederlanders is niet op de hoogte van de gevolgen van achterstallig onderhoud. Niet alleen de waterschade als gevolg van het achterstallig onderhoud maar ook de implicaties bij de verzekeraar op gebied van de dekking.
Behalve verstopte dakgoten kun je ook denken aan waterschade door al lang verrotte kozijnen waar niets aan gedaan is om verdere (gevolg)schade te voorkomen.
Goed dat dit artikel er even extra aandacht aan geeft!
Mark de Leen
Ik heb zo vaak last van een verstopte dakgoot, het is zo vervelend. Ik maak het nu elk half jaar de goot schoon en een keer in de zoveel tijd neem ik de tijd om het hele dak te reinigen. Het is veel werk maar zeker de moeite waard.