Hoe houd je een huis met een plat dak koel?

Het is bijna juni en de afgelopen weken zijn er behoorlijk wat tropisch warme dagen geweest. De warmte is heerlijk, als je buiten aan het zwembad zit. Maar in huis kan het enorm warm worden waardoor je nog maar nauwelijks in je ritme komt. Een veelgehoorde klacht van een plat dak is dat het in de zomer al snel erg warm kan worden binnenshuis. Zijn er manieren om je huis met een plat dak koel te houden?

Waarom wordt een aanbouw met plat dak snel warm?

Het is eigenlijk heel simpel, een ruimte met een plat dak heeft doorgaans minder isolatiewaarde dan de rest van je huis. Dit is de grootste reden waarom de ruimte onder een plat dak meestal warmer wordt. In veel gevallen ligt er zwart dakleer op een plat dak. Het zwarte dakleer absorbeert de energie in de zonnestralen, waardoor het enorm warm kan worden. Deze warmte wordt getransporteerd naar de ruimte eronder. Tot slot heeft een ruimte met een plat dak vaak veel ramen. Door ramen kunnen de zonnestralen in het huis komen en op die manier het huis verwarmen.

Hoe kun je de warmte tegengaan?

Het beste is om overdag alle ramen gesloten te houden en bij voorbaat gordijnen te plaatsen die het zonlicht kunnen tegenhouden. Dit zal al behoorlijk wat schelen in de temperatuur binnenshuis. Daarnaast is de isolatie bij een aanbouw met een plat dak erg belangrijk. In de winter gaat er veel warmte verloren en in de zomer zal de temperatuur snel oplopen als de aanbouw niet goed geïsoleerd is. Daarnaast kun je een plat dak in de zomer natspuiten zodat er een plas water komt te staan op het platte dak. Dit zorgt ervoor dat het dakleer niet direct en snel warm wordt.


Gerelateerde tags:

10 reacties

Beste lezer,
We zijn momenteel bezig met het aankoop van een bungalow met een geheel plat dak, we vragen ons af of deze aankoop wel zo verstandig is nu de zomers in Nederland alleen maar warmer worden, wat is volgens jullie wijsheid om te doen.
Met vriendelijke gr,
Jmm

Plafond van binnenuit isoleren.

Een goede dakisolatie, een groen dak, het bergen van water op het dak, witte dakbedekking. Er zijn diverse mogelijkheden onaangename warmte onder het platte dak te voorkomen. Afhankelijk van de draaglast van het dak is er een oplossing te vinden.

Ik heb zo’n “platte” bungalow met zwart dak,
Super duurzaam en geïsoleerd bj 2020 maar toch 29 graden aangetikt in huis…
Zwart dak en aanzuigen van warme lucht door het ventilatie systeem zijn hoogstwaarschijnlijk oorzaak van deze binnen temperaturen.

Hier liggen 16 zonnepanelen op het dak dus ik ga voor de snelste oplossing, airconditioning

Ik ga voor een witte coating op mijn plat dak. Gaat het dak ook nog eens veel langer mee. 200m2 dak zo’n 1000 euro. Verdien je makkelijk terug door langere levensduur en het niet hoeven draaien van een airco.

Bij ons hebben ze de woning gerenoveerd helemaal maar niks gedaan aan plat dak. Zeer vreemd aangezien het een best intensieve renovatie is onder het nom van “isoleren”

Wat een slim idee om een plat dak te isoleren om warmte tegen te gaan. Wij hebben een oudere uitbouw waarvan we de dakbedekking vervangen moeten. Het wordt in de uitbouw in de zomer ontzettend warm. Misschien kunnen we ook isolatie laten plaatsen, we zullen dit uitzoeken. Bedankt voor de tip!

Wat dacht u van een groen dak. Dat zal dan onderhoudsvrij moeten zijn. Het is niet goedkoop maar efficiënt en milieuvriendelijk. Bijvoorbeeld sedum.

dak wit schilderen. waarom bestaat er enkel zwart bitumen?

Hi Rebecca,

Zwart is het meest gangbaar, daar zijn een aantal redenen voor:

1) Lichtabsorptie: Zwart absorbeert meer zonlicht en warmte dan lichtere kleuren. Dit kan gunstig zijn voor bepaalde toepassingen, zoals dakbedekking, waar warmteabsorptie kan helpen bij het smelten van sneeuw en ijs.

2) Esthetische overwegingen: In de bouwsector wordt zwarte bitumen vaak gekozen vanwege de traditionele uitstraling en het vermogen om goed te mengen met andere bouwmaterialen.

3) Kosten: De grondstoffen die worden gebruikt om bitumen te produceren, hebben vaak van nature een zwarte kleur. Het produceren van gekleurde bitumen kan extra kosten met zich meebrengen.

Het is ook mogelijk om de zwarte bitumen wit te verven om zo de temperatuur in het gebouw op warme dagen te verlagen. Maar, houd er rekening mee dat het niet exotisch warm is op de meeste dagen van het jaar.

Vriendelijke groet,
Jeroen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *