Hoe houd je een huis met een plat dak koel?

Het is bijna juni en de afgelopen weken zijn er behoorlijk wat tropisch warme dagen geweest. De warmte is heerlijk, als je buiten aan het zwembad zit. Maar in huis kan het enorm warm worden waardoor je nog maar nauwelijks in je ritme komt. Een veelgehoorde klacht van een plat dak is dat het in de zomer al snel erg warm kan worden binnenshuis. Zijn er manieren om je huis met een plat dak koel te houden?

Waarom wordt een aanbouw met plat dak snel warm?

Het is eigenlijk heel simpel, een ruimte met een plat dak heeft doorgaans minder isolatiewaarde dan de rest van je huis. Dit is de grootste reden waarom de ruimte onder een plat dak meestal warmer wordt. In veel gevallen ligt er zwart dakleer op een plat dak. Het zwarte dakleer absorbeert de energie in de zonnestralen, waardoor het enorm warm kan worden. Deze warmte wordt getransporteerd naar de ruimte eronder. Tot slot heeft een ruimte met een plat dak vaak veel ramen. Door ramen kunnen de zonnestralen in het huis komen en op die manier het huis verwarmen.

Hoe kun je de warmte tegengaan?

Het beste is om overdag alle ramen gesloten te houden en bij voorbaat gordijnen te plaatsen die het zonlicht kunnen tegenhouden. Dit zal al behoorlijk wat schelen in de temperatuur binnenshuis. Daarnaast is de isolatie bij een aanbouw met een plat dak erg belangrijk. In de winter gaat er veel warmte verloren en in de zomer zal de temperatuur snel oplopen als de aanbouw niet goed geïsoleerd is. Daarnaast kun je een plat dak in de zomer natspuiten zodat er een plas water komt te staan op het platte dak. Dit zorgt ervoor dat het dakleer niet direct en snel warm wordt.

Nu u hier toch bent, heeft u al gehoord van ons digitale onderhoudsplatform?

Voor huiseigenaren
Voor vakmensen