Inbraak voorkomen

Een aantal weken geleden hebben we u middels een blogbericht al gewezen op veelgebruikte inbraakmethoden. In dit bericht zijn al kort preventiemiddelen aangewezen. In dit blogbericht zullen we hier verder op in gaan. Een woninginbraak kan namelijk een grote impact hebben op uw gevoel van veiligheid. Vreemden komen zonder toestemming uw huis binnen en kunnen zeer waardevolle spullen meenemen.

Hoe kunt u een inbraak voorkomen?

Het helemaal uitsluiten van een mogelijk inbraak is vrijwel onmogelijk. Als inbrekers het echt op uw woning voorzien hebben vinden ze ongetwijfeld een manier om uw woning binnen te komen. De kans op een inbraak kan echter wel drastisch verkleind worden door de volgende punten:

  • Heeft u schuifpuien? Beveilig deze met een speciaal geschikt slot, inbrekers komen graag binnen via een schuifpui.
  • Verstop uw sleutels nooit buiten! Geheime plekken die alleen uw gezin weten zijn vaak helemaal niet geheim.
  • Hang nooit en te nimmer adreslabels aan uw sleutelbos. Inbrekers weten dan direct waar mogelijk de sleutels zouden kunnen passen.
  • Zorg voor voldoende verlichting in en rondom uw huis. Inbrekers houden van donkere plekken waar zij ongemerkt hun gang kunnen gaan.
  • Sla waardevolle spullen op in een kluis, het liefst niet in huis maar bijvoorbeeld een bankkluisje.
  • Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan die het makkelijk maken om naar binnen te klimmen.
  • Brengt altijd uw buren op de hoogte wanneer u voor langere tijd weggaat. Zij kunnen een oogje in het zeil houden en wanneer zij weggaan kunt u dat voor hun doen.

Inbraak voorkomen: het Politiekeurmerk “Veilig wonen”

Volgens de Nederlandse politie heeft een woning met een politiekeurmerk “Veilig wonen” tot 90% minder kans op een geslaagde inbraak. U kunt een PKVW-Certificaat halen wanneer uw woning aan een aantal eisen voldoet. Deze zijn in het kort: (1) gecertificeerd  en goed onderhouden hang- en sluitwerk op bereikbare ramen, deuren en lichtkoepels, (2) verlichting bij de buitendeuren, (3) zicht vanuit de hal op iemand die voor de deur staat, en (4) rookmelders op iedere etage op de juiste plek.

De kosten van een PKVW-Certificaat hangen af van de staat van uw woning. Een PKVW-erkend bedrijf kan uw woning inspecteren en bepalen of u in aanmerking komt voor een certificaat.

Alarmsysteem

Een inbraak voorkomen kan ook via een alarmsysteem. Bij sommige woningen is het zelfs een eis van de verzekeringsmaatschappij vanwege een hoger risico. U kunt aangeven dat u een alarmsysteem heeft door stickers op de ramen te plakken. Dit schrikt inbrekers af! Ook als een inbreker daadwerkelijk uw woning is binnengedrongen kan het alarmsysteem ervoor zorgen dat de tijd dat de inbreker binnen is geminimaliseerd wordt.

Doe altijd aangifte!

Mocht er onverhoopt toch bij u ingebroken worden, dan is het zaak om direct aangifte te doen. De politie neemt deze aangifte op en komt bij u thuis sporenonderzoek doen. Ook in de buurt wordt er onderzoek gedaan, het zou immers kunnen dat meerdere mensen last hebben gehad van dezelfde inbreker. Ook voor uw verzekering is het belangrijk dat er direct aangifte gedaan wordt. Zij hebben deze aangifte nodig om u een vergoeding uit te keren.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *