Inbraak voorkomen

Een aantal weken geleden hebben we u middels een blogbericht al gewezen op veelgebruikte inbraakmethoden. In dit bericht zijn al kort preventiemiddelen aangewezen. In dit blogbericht zullen we hier verder op in gaan. Een woninginbraak kan namelijk een grote impact hebben op uw gevoel van veiligheid. Vreemden komen zonder toestemming uw huis binnen en kunnen zeer waardevolle spullen meenemen.

Hoe kunt u een inbraak voorkomen?

Het helemaal uitsluiten van een mogelijk inbraak is vrijwel onmogelijk. Als inbrekers het echt op uw woning voorzien hebben vinden ze ongetwijfeld een manier om uw woning binnen te komen. De kans op een inbraak kan echter wel drastisch verkleind worden door de volgende punten:

  • Heeft u schuifpuien? Beveilig deze met een speciaal geschikt slot, inbrekers komen graag binnen via een schuifpui.
  • Verstop uw sleutels nooit buiten! Geheime plekken die alleen uw gezin weten zijn vaak helemaal niet geheim.
  • Hang nooit en te nimmer adreslabels aan uw sleutelbos. Inbrekers weten dan direct waar mogelijk de sleutels zouden kunnen passen.
  • Zorg voor voldoende verlichting in en rondom uw huis. Inbrekers houden van donkere plekken waar zij ongemerkt hun gang kunnen gaan.
  • Sla waardevolle spullen op in een kluis, het liefst niet in huis maar bijvoorbeeld een bankkluisje.
  • Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan die het makkelijk maken om naar binnen te klimmen.
  • Brengt altijd uw buren op de hoogte wanneer u voor langere tijd weggaat. Zij kunnen een oogje in het zeil houden en wanneer zij weggaan kunt u dat voor hun doen.

Inbraak voorkomen: het Politiekeurmerk “Veilig wonen”

Volgens de Nederlandse politie heeft een woning met een politiekeurmerk “Veilig wonen” tot 90% minder kans op een geslaagde inbraak. U kunt een PKVW-Certificaat halen wanneer uw woning aan een aantal eisen voldoet. Deze zijn in het kort: (1) gecertificeerd  en goed onderhouden hang- en sluitwerk op bereikbare ramen, deuren en lichtkoepels, (2) verlichting bij de buitendeuren, (3) zicht vanuit de hal op iemand die voor de deur staat, en (4) rookmelders op iedere etage op de juiste plek.

De kosten van een PKVW-Certificaat hangen af van de staat van uw woning. Een PKVW-erkend bedrijf kan uw woning inspecteren en bepalen of u in aanmerking komt voor een certificaat.

Alarmsysteem

Een inbraak voorkomen kan ook via een alarmsysteem. Bij sommige woningen is het zelfs een eis van de verzekeringsmaatschappij vanwege een hoger risico. U kunt aangeven dat u een alarmsysteem heeft door stickers op de ramen te plakken. Dit schrikt inbrekers af! Ook als een inbreker daadwerkelijk uw woning is binnengedrongen kan het alarmsysteem ervoor zorgen dat de tijd dat de inbreker binnen is geminimaliseerd wordt.

Doe altijd aangifte!

Mocht er onverhoopt toch bij u ingebroken worden, dan is het zaak om direct aangifte te doen. De politie neemt deze aangifte op en komt bij u thuis sporenonderzoek doen. Ook in de buurt wordt er onderzoek gedaan, het zou immers kunnen dat meerdere mensen last hebben gehad van dezelfde inbreker. Ook voor uw verzekering is het belangrijk dat er direct aangifte gedaan wordt. Zij hebben deze aangifte nodig om u een vergoeding uit te keren.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Het belang van schoorsteen vegen?

Het is streng aangeraden om de schoorsteen regelmatig te vegen, het kan namelijk van levensbelang zijn! In omliggende landen zoals Duitsland, Zwitserland, Noorwegen, Zweden en Finland is jaarlijks schoorsteenvegen verplicht voor woningeigenaren. In tegenstelling tot Nederland, waar het slechts wordt aangeraden. Het feit dat het in die landen verplicht gesteld word, geeft aan dat het […]

Jeroen op 't Hoog
No comments

Een sluipmoordenaar: Koolmonoxide

In de comfortabele omgeving van ons huis denken we vaak niet aan onzichtbare bedreigingen, maar één stille sluipmoordenaar kan ongemerkt binnendringen: koolmonoxide (CO). Deze kleurloze, reukloze gaswolk kan ontstaan door verschillende huishoudelijke apparaten, zoals de CV-ketel, en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, en in sommige gevallen zelfs fataal zijn. Achterstallig onderhoud aan huishoudelijke apparaten, vooral […]

Jeroen op 't Hoog
No comments

De gevaren van asbest

Asbest, een bekend, maar berucht materiaal dat vaak nog in huizen of schuurtjes te vinden is. De schadelijke gezondheidseffecten ervan zijn bij velen bekend, maar wat maakt dit materiaal zo specifiek en waarom was het vroeger zo wijdverspreid? In deze blogpost duiken we dieper in op de wereld van asbest, waarbij we niet alleen de […]

Jeroen op 't Hoog
2