Inspectiebeurt schilderwerk

Vrijwel elke schilder krijgt de vraag hoelang het schilderwerk nou precies mee gaat. Het probleem is dat er vaak geen standaardantwoord is omdat de levensduur van schilderwerk van veel factoren afhankelijk is. Denk bijvoorbeeld aan het soort oppervlak, het type verf en het weer. Ook heel belangrijk bij het bepalen van de levensduur is de mate van onderhoud. Een tweejaarlijkse inspectiebeurt voor het schilderwerk kan de levensduur flink doen verlengen.

De gemiddelde levensduur van schilderwerk

De ondergrond is de belangrijkste factor in het bepalen van de levensduur. De meest gebruikte ondergrond is hout, aluminium of stucwerk. Hout gaat hiervan het minst lang mee en aluminium duidelijk het langst. Ook maakt het veel uit of de verflaag in de zon staat of niet. In onderstaande tabel zijn is de gemiddelde levensduur opgesteld.

Hout Aluminium Stucwerk
Verf Zonkant 3 tot 5 jaar 20+ jaar 3 tot 6 jaar
Verf Alle kanten 4 tot 10 jaar 20+ jaar 7 tot 10 jaar
Stevige kleurbeits Zonkant 4 tot 7 jaar 20+ jaar 3 tot 6 jaar
Stevige kleurbeits Alle kanten 5 tot 9 jaar 20+ jaar 7 tot 10 jaar
Transparante of semi-transparantie beitsen Zonkant 1 tot 3 jaar 20+ jaar
Transparante of semi-transparantie beitsen Alle kanten 2 tot 5 jaar 20+ jaar

Waarom zijn inspectiebeurten nodig?

Periodieke inspectiebeurten zorgen ervoor dat kritieke punten in de verflaag nog voordat ze schade veroorzaken te verhelpen. Beschadigingen, krimpnaadjes en dergelijke worden vroegtijdig gesignaleerd en worden direct behandeld. Zo kunnen ze niet uitgroeien tot grote schade aan de verflaag of de ondergrond.

Naast de inspectiebeurten zijn er ook onderhoudsbeurten. Deze zijn normaliter om de vier jaar (kleine onderhoudsbeurt) en acht jaar (grote onderhoudsbeurt). Bij een kleine onderhoudsbeurt wordt de grondlaag gecontroleerd en worden delen die gevoelig zijn voor het weer opnieuw behandeld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de onderkant van het kozijn, daar zal het meeste water terecht komen bij regenval. Verflagen die beginnende schade vertonen zullen worden gereinigd en plaatselijk geschuurd. Waar nodig wordt een nieuwe lak aangebracht. Alles wordt afgewerkt met aflak. Een grote onderhoudsbeurt houdt in dat gevoelige verflagen worden verwijderd door schrapen, afbranden of föhnen. Oneffenheden worden gerepareerd en waar nodig wordt een laag primer aangebracht.Vervolgens wordt alles gegrond met een laag voorlak en afgewerkt met aflak.

Wanneer moet er opnieuw geschilderd worden?

Bij een gemiddelde woning kun je erop rekenen dat je elke zeven tot tien jaar opnieuw zal moeten schilderen. Als er grondige inspecties plaatsvinden, samen met onderhoudsbeurten, kan de verflaag doorgaans tot wel twaalf jaar meegaan. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van het weer, de ondergrond, kwaliteit en locatie. Zorg er altijd voor dat je te maken hebt met een kwalitatief goede schilder. Goedkoop is in onze ogen vaak duurkoop, daar veel mensen bedrogen uitkomen en na vijf jaar de gehele woning opnieuw moeten schilderen.

Het nut van een onderhoudsplan

Met een onderhoudsplan wordt je automatisch herinnerd aan de inspectiebeurten die nodig zijn voor het schilderwerk. Naast het schilderwerk kun je allerlei andere onderhoudstaken ook inplannen, zoals CV, dakbedekking, controleren rookmelders etc. Een onderhoudsplan kun je gratis opstellen met onze app Woonderhoud. Je kunt dan direct in contact komen met een lokale vakman of buurtgenoten om het onderhoud gezamenlijk in te kopen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *