Last van vocht?

Teveel vocht in huis is schadelijk voor het huis en de gezondheid. Vochtige oppervlakten leiden tot een koud en ongezond binnenklimaat in het huis. Naast het feit dat het vies is en je er ziek van kan worden, zorgt het ook voor hogere stookkosten. Het is vrij lastig om de juiste diagnose van vocht te bepalen. Er zijn namelijk veel verschillende manieren waarop vocht een woning kan binnendringen. Een verkeerde inschatting kan hoge kosten met zich meebrengen zonder dat de bron van het vocht structureel aangepakt wordt.

Inhoud
1 – Oorzaken vochtproblemen
2 – Herkennen van vochtproblemen
3 – Vochtproblemen verhelpen
4 – Onderhoud voorkomt hoge reparatiekosten

Oorzaken vochtproblemen

We onderscheiden een aantal oorzaken van vochtproblemen:

  • Doorslaand vocht uit de gevel/muur;
  • Vocht komt uit het dak;
  • Optrekkend vocht vanuit de kruipruimte/grond/kelder;
  • Vocht als gevolg van ventilatieproblemen;
  • Vocht als gevolg van lekkende leidingen/afvoerbuizen;
  • Bouwvocht.
Vocht uit de muren

Door slechte isolatie of lekkages kan er vocht van buiten de woning binnendringen via de muren. Muren staan het hele jaar bloot aan allerlei weersinvloeden, waaronder regen. In het geval van een enkelsteens muur of een lekkage kunnen de muren doorslaan. Hierdoor worden de muren vochtig en ontstaan er schimmels. Ook kan het stucadoorswerk loslaten door de vochtige ondergrond. Het is ook mogelijk dat muren vochtig worden door te weinig ventilatie. Vooral in een goed geïsoleerde woning is het zaak om veel te ventileren! Het is mogelijk om de buitenmuren te hydrofoberen, dit is het impregneren van de gevels zodat deze waterdicht wordt.

Vocht uit het dak

De tweede oorzaak van vochtproblemen is een lekkage op het dak. Het kan voorkomen dat er beschadigingen aan de dakbedekking of onjuiste toepassing van dakbedekking waardoor er water binnenkomt. Op deze manier ontstaan er vochtplekken op het plafond of op de muren, met grote schade als gevolg. Ook is het mogelijk dat er condensatie optreedt als het dak slecht geïsoleerd is of er te weinig ventilatie is. Laat hiervoor altijd een specialist een controle uitvoeren.

Optrekkend vocht uit de grond

Het eerste wat je dient te bekijken bij vocht uit de grond/kelder/kruipruimte is of er vloerisolatie ligt. Zo niet, dan is in de meeste gevallen het optrekkende vocht eenvoudig tegen te houden door vloerisolatie te plaatsen. Is er al vloerisolatie en heb je toch nog vochtproblemen? Dan kan er iets anders aan de hand zijn. Waarschijnlijk ligt het dan aan de constructie, die ervoor zorgt dat vocht door een capillaire werking omhoog komt. Je kunt hiervoor een vochtscherm toepassen, waardoor de laag in de fundering als het ware waterdicht gemaakt wordt. Ook kan er grondinjectie toegepast worden om de kelder waterdicht te maken. Deze injectie verdicht de poriën in de muur waardoor zijdelings doordringen van water wordt tegengegaan en lekkages worden voorkomen.

Ventilatieproblemen

Veel vochtproblemen ontstaan door het niet of te weinig ventileren van een huis. Ventilatie betekent dat vervuilde lucht afgevoerd wordt en vervangen wordt door nieuwe frisse lucht. Een gemiddeld gezin produceert bij dagelijkse bezigheden ongeveer 10 liter vocht. Ook ontstaat er condensatievocht in de badkamer of de keuken. Als er vochtplekken of schimmels in de keuken of badkamer zitten zijn deze meestal veroorzaakt door onvoldoende ventilatie. De waterdamp wordt veroorzaakt door koken, douchen of baden en kan niet correct afgevoerd worden. Deze zal zich afzetten op muren, met alle gevolgen van dien. Dit vochtprobleem is daarentegen eenvoudig te voorkomen door voldoende te luchten, een ventilatiesysteem aan te schaffen of het ventilatiesysteem regelmatig te laten onderhouden.

Lekkende leidingen of afvoerbuizen

Wanneer de vochtproblemen niet veroorzaakt worden door bovenstaande opties, dan is er een kans dat er een lek is in een van de leidingen of afvoerbuizen. Dit is waarschijnlijk de ergste oorzaak. Het is namelijk lastig om een lek te detecteren en vaak wordt het vochtprobleem pas zichtbaar na enkele maanden/jaren. Hiervoor kun je het beste een vakman inschakelen met een specialistisch lek-detectie apparaat.

Bouwvocht

De laatste oorzaak van vochtproblemen is bouwvocht. Bij het bouwen van een huis worden enorme hoeveelheden water gebruikt. Het volledig uitdrogen van een huis kan in sommige gevallen meer dan een jaar duren. Het vocht zit in de bouwconstructie van het huis, bijvoorbeeld in de stenen of de houtconstructie. Na verloop van tijd zal dit vocht deze onderdelen verlaten. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat er schimmelplekken ontstaan op muren/plafonds of het pleisterwerk kan loskomen. Om bouwvocht te voorkomen kun je gebruik maken van een ontvochtiger en de woning, vooral net na de oplevering, erg goed te ventileren. Het vocht kan dan eenvoudig de woning verlaten.

Vochtproblemen herkennen

Een vochtprobleem heeft vrijwel altijd een aantal kenmerken:

  • Een muffe of bedompte geur;
  • De was in huis droogt minder snel dan voorheen;
  • Loslatend behang of stucwerk;
  • Vocht- en schimmelplekken;
  • Algen op de muur;
  • Condens op ramen en andere koude oppervlakten;
  • Hoger energieverbruik;
  • Toename in aantallen zilvervisjes en/of pissebedden.

Vochtproblemen verhelpen

Vochtproblemen zijn altijd vervelend en kunnen dus schadelijk zijn voor het huis en de gezondheid. Het is daarom zaak om vochtproblemen zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kan op een aantal manieren.

Muren injecteren of onderkappen

Vochtproblemen die ontstaan zijn door optrekkend vocht worden bij bestaande huizen vaak aangepakt door de muren te injecteren. Bij het injecteren van muren wordt er eerst gaten in de muur geboord. In deze gaten wordt vervolgens een vochtwerende gel geplaatst. De prijzen voor het injecteren van muren beginnen vanaf 100 euro per lopende meter. Het onderkappen van muren is een ietwat drastische maatregel om vochtproblemen op te lossen. Er worden dan horizontale sleuven in de gevel gemaakt die voorzien worden van een vochtkering. Deze zal het vocht tegenhouden. De prijzen voor deze methode zijn tussen 100 en 150 euro per lopende meter.

Muren impregneren

Als je te maken hebt met doorslaand vocht kan dit meestal relatief eenvoudig worden opgelost met een onzichtbare coating. Het impregneren van muren met deze onzichtbare coating maakt de muur voor langere tijd waterdicht. De kosten van impregneren liggen meestal tussen de 10 en 15 euro per vierkante meter. Het is ook mogelijk om een totaal nieuwe gevelbekleding toe te passen om vocht tegen te houden. Dit kan vaak gecombineerd worden met extra isolatie en de woning dus energiezuiniger maken.

Onderhoud voorkomt hoge reparatiekosten

Wil je nou voorkomen dat er vochtproblemen optreden? Dan is het verstandig om periodiek onderhoud te laten uitvoeren. In dat geval wordt er periodiek een inspectie uitgevoerd van het dak, de kelder of de muren. Zo bespaar je een hoop narigheid en reparatiekosten. Bekijk ons onderhoudsboekje voor meer informatie over periodiek onderhoud.


Gerelateerde tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *