Lekkage in huis voorkomen

Lekkages of waterschade, ongeveer 54% van de woningeigenaren in Nederland heeft er wel eens last van gehad. En vrijwel iedereen kent wel iemand die wel eens last heeft gehad van een lekkage. Een lekkage in huis kan grote gevolgen hebben. Zo kan het enorme schade aanrichten aan je huis of aan de spullen die in huis staan. Wat de oorzaak van de lekkage ook is, een lekkage is altijd vervelend. Dat terwijl een lekkage in veel gevallen eenvoudig te voorkomen is. Schade is moeilijk te voorkomen bij lekkages aangezien de lekkage meestal al enkele dagen/weken ontstaan is maar pas laat zichtbaar wordt.

Inhoud
1 – Hoe ontstaat een lekkage?
2 – De gevolgen van een lekkage
3 – Een lekkage opsporen
4 – De kosten van een lekkage en verzekering
5 – Eenvoudig een lekkage in de toekomst voorkomen

Hoe ontstaat een lekkage?

Een lekkage kan op allerlei verschillende manieren en plekken ontstaan. Veel gehoorde oorzaken van lekkages zijn achterstallig onderhoud, incidenten of extreem weer. We bespreken de meest voorkomende oorzaken van lekkages.

Platte daken

Platte daken zijn vaak een ramp wat betreft lekkages. Bij platte daken is het extreem belangrijk dat er een goede dakbedekking toegepast wordt. Met name de oudere dakbedekkingen die slecht onderhouden zijn veroorzaken lekkages. De dakbedekking staat continu bloot aan allerlei verschillende weersinvloeden. Door herhaaldelijke vorst en hoge temperaturen wordt de dakbedekking het hele jaar door op de proef gesteld. De randen van de dakbedekking kunnen hierdoor opengebarsten zijn. Door deze barst kan water eenvoudig de woning binnensijpelen. Ook de hoeken dienen regelmatig gecontroleerd te worden. Door periodiek onderhoud uit te voeren aan de dakbedekking kunnen de eerste signalen van schade al snel opgelost worden. Een lekkage als gevolg van een plat dak is meestal pas erg laat zichtbaar. Op het moment dat de lekkage echt zichtbaar wordt, bijvoorbeeld in het plafond, is meestal het dakbeschot al ernstig aangetast.

De dakgoot

Een verstopte dakgoot kan ertoe leiden dat de dakgoot overstroomt. Als het water uit de dakgoot hoog genoeg komt kan het omhoog kruipen onder de dakpannen en de dakconstructie infiltreren. Ook kan het overlopende water via de gevel het huis binnenkomen met als gevolg lekkages in de gevel. Verstopte dakgoten zijn echter eenvoudig te voorkomen door periodiek de dakgoot te reinigen.

De kil

De plek waar twee dakdelen onder een hoek samenkomen, wordt een kil genoemd. Deze kom je vooral tegen bij niet-lineaire woningen. De kil is de ‘knik’ in het dak. In de kil wordt voor de waterafvoer een kilgoot geplaatst. Gebreken in deze kilgoot kunnen snel leiden tot lekkages. Het is belangrijk om de omliggende dakpannen te controleren op beschadigingen waardoor water buiten de kilgoot kan belanden. Het is lastig om beschadigingen in de kilgoot zelf op te lossen. Hiervoor raden we aan altijd een dakdekker te laten komen.

Het daklood of lood in gevels

Je hebt vast wel eens lood gezien rondom schoorstenen of boven kozijnen in de gevels. Het lood voorkomt dat water langs de muur onder de dakpannen of in kozijnen terecht komt. Daklood kom je vooral tegen rondom schoorstenen en dakkapellen. Controleer het daklood voor roestplekken en gaten. Ook op plekken waarbij het lood in de muur gemetseld is kunnen lekkages veroorzaken. Controleer op deze plekken of er scheuren zijn waardoor water achter het lood terecht kan komen. Sommige soorten kit kunnen vanwege chemische reacties het lood aantasten.

Schoorstenen

Naast het lood rondom de schoorsteen zijn er meer oorzaken van lekkages bij schoorstenen. Onder andere de stenen waarmee de schoorsteen is opgebouwd dienen onbeschadigd te zijn. Door gebarsten stenen kan er water de schoorsteen ingeblazen worden door harde wind. Controleer ook de voegen op scheuren en of de schoorsteenkap goed bevestigd is.

Ijsdammen

Ijsdammen komen in Nederland niet vaak voor, maar wanneer ze toch plaatsvinden, kunnen ze voor lekkages zorgen. Een ijsdam ontstaat door het herhaaldelijk bevriezen en ontdooien van sneeuw op het dak als gevolg van door het huis ontsnapte warmte. De ijsdam blokkeert water om van het dak af te stromen richting de waterafvoer. Hierdoor hoopt water zich op en werkt het zicht langzaam door het dak heen. Ijsdammen komen vooral voor bij slecht geïsoleerde daken waardoor er dus veel warmte kan ontsnappen.

Slechte kitvoegen

Bij slechte of verouderde kitvoegen is er te weinig hechting tussen bijvoorbeeld een douchebak en de tegels. Doordat de hechting onvoldoende is kan er water ontsnappen door deze voegen. Dit water komt onder de douchebak/bad of in de gevel terecht. Vaak is een lekkage door slechte kitvoegen pas laat zichtbaar in bijvoorbeeld het plafond dat zich onder de badkamer bevind. De slechte kit dient direct vervangen te worden. Ook is het aangeraden om het bad of de douche enige tijd niet te gebruiken zodat de lekkage in zijn geheel verholpen is.

Lekkage door eigen toedoen

Door eigen toedoen kunnen ook lekkages ontstaan. Bijvoorbeeld door het boren in muren, plafonds of vloeren kunnen per ongeluk waterleidingen geraakt worden. Het enige voordeel van deze lekkage is dat het direct zichtbaar is door het naar buiten spuitende water.  Bij deze soort lekkage dient de waterleiding hersteld te worden en komt er veel water vrij, wat leidt tot hoge schades.

Rioolleiding lekkage

Problemen met de riolering of afvoeren zijn erg vervelend en veroorzaken direct veel ongemak. Je kunt immers niet lang zonder de functie van de riolering. Afvalwater dat uit de lekkende leiding of rioolbuis stroomt zorgt voor een vieze rioollucht in huis. Lekkages in rioleringsbuizen zijn niet gemakkelijk te zien met het blote oog. De buizen liggen voor een groot deel onder de woning. Een loodgieter kan met een rioolcamera de buis inspecteren op lekkages.

De gevolgen van een lekkage

Een lekkage zorgt voor een vochtige omgeving in huis. Als de lekkage niet direct bij de bron wordt opgelost, kan dit erge gevolgen hebben. Lekkages zijn meestal eenvoudig te herkennen aan afbrokkelend beton of vieze plekken op de muur of het plafond. Een lekkage kan een gehele dakconstructie aantasten. Aangezien er veel vocht in de constructie terecht komt, is er een groot risico op houtrot. Het grootste gevolg van lekkages zijn schimmels. Wanneer water het huis binnendringt op wat voor manier dan ook ontstaan er vochtige plekken. Deze vochtige plekken in combinatie met de warme lucht van binnen leidt tot schimmels. De schimmels zijn te herkennen aan vieze plekken op de muur, vaak bruin of geel van kleur. Schimmel trekt ongedierte en bacteriën aan. Mensen die last hebben van een allergie kunnen hiervoor extreem gevoelig zijn. Ook mensen met astma zijn gevoelig voor schimmels.

Een lekkage opsporen

Vieze plekken op muren die lekkages aanduiden zijn vaak niet zo moeilijk op te sporen. Het hoeft echter niet te betekenen dat de lekkage zich op die exacte plek bevind. Het water doorloopt verschillende routes. Dat kan het moeilijk maken om lekkages op te sporen. Apparatuur kan helpen bij het opsporen van lekkages. Er zijn verschillende methoden:

  • UV licht detectie;
  • Datalogger;
  • Camera inspectie;
  • Traceer gas detectie;
  • Thermografie;
  • Kleurstofdetectie.

Voordat je overgaat op deze methoden kun je eerst zelf aan het werk gaan. Denk vanaf het natte punt naar plekken waar het water vandaan kan komen. Lekkages in het plafond komen vaak van het dak of de badkamer. Lekkages in muren komen vaak door de gevelvoegen of leidingen. Voor het opsporen van lekkages is er vaak sloopwerk nodig. Hierdoor kunnen de kosten van lekkages snel oplopen!

De kosten van een lekkage en verzekering

De kosten van lekkages hangen erg af van wat voor lekkage het is. Bij het vervangen van een slechte kitvoeg zijn de kosten meestal nog te overzien. Echter bij een lekkage op een plat dak waarbij de dakconstructie ernstig aangetast is zijn de kosten erg hoog. Waterschade wordt meestal vergoed door de verzekering, er zijn echter wel uitzonderingen. De gevolgschade wordt meestal niet vergoed. Dus indien er een computer nat is geworden als gevolg van de lekkage wordt deze meestal niet vergoed. De primaire schade, zoals een kapot dak wordt meestal wel vergoed. Dan moet het dak wel goed onderhouden zijn. De verzekering keert niets uit als gevolg van achterstallig onderhoud.

Eenvoudig lekkages voorkomen

Een lekkage is vrijwel altijd te voorkomen! In vrijwel alle gevallen die hierboven bij “Hoe ontstaat een lekkage?” kan periodiek onderhoud de eerste signalen van lekkages identificeren. Door een vakman uit te nodigen om de staat van de onderdelen van je huis te controleren kan een lekkage dus eenvoudig voorkomen worden.


2 reacties

Bedankt voor de goede informatie om lekkage in huis te voorkomen. Wij hebben recent een natte plek op zolder ontdekt en vermoeden dat we te maken hebben met daklekkage. Ik wist niet dat het lood rondom de schoorsteen hier de oorzaak van kan zijn, dat zou bij ons ook wel eens de oorzaak kunnen zijn. We zullen snel een professional inschakelen om de lekkage op te lossen en verdere schade te voorkomen.

Bedankt voor het delen van de tips om een lekkage te voorkomen. Wij hebben soms ook last van water in onze kelder en optrekkend vocht. Goed om te weten hoe we de oorzaak hiervan kunnen achterhalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *