Monumentaal wonen

Monumentaal wonen is voor velen een droom. Als woningeigenaar ga je letterlijk de geschiedenis in, het huis waar u een woont heeft een verhaal en u bent maar wat trots om die te vertellen! Monumentaal wonen heeft daarom vele voordelen, maar er zijn echter ook een aantal regels waaraan u moet voldoen.

Wanneer spreken we van een monument?

Er zijn allerlei monumenten in Nederland, in totaal zo’n 52.000 objecten! Hieronder vallen kerken, kastelen, huizen, molens, parken en boerderijen. Een dergelijk object is een monument door zijn schoonheid of zijn waarde, zowel wetenschappelijk als cultuurhistorisch. Het moge duidelijk zijn dat u als bezitter van een monumentaal pand echt iets unieks in handen hebt. Als monument is er echter wel een bepaalde bescherming, welke geldt voor het gehele pand. Indien u iets wil veranderen dient dit dus altijd in overleg met de gemeente te gaan zodat de monumentale waarde niet verloren gaat.

Wijzigingen aan een monumentale woning?

Het ligt natuurlijk in de lijn der verwachting dat u als woningeigenaar wilt verbouwen, restaureren en correct onderhoud wil uitvoeren, helemaal als u in een monumentale woning woont. Hierbij komen echter een aantal regels bij kijken. Als bezitter van een monumentaal pand kunt u op advies rekenen, maar ook een financiële tegemoetkoming! De voorbereiding is in dezen cruciaal. Ten eerste moet u zorgen dat u alle informatie over uw pand paraat heeft, denk hierbij aan de bouwkundige staat en de bouwhistorie. Ook dient u zich te verdiepen in de wet- en regelgeving die geldt voor uw pand. Tot slot kunt u onderzoeken wat de financiële mogelijkheden zijn en of u in aanmerking komt voor eventuele subsidies. Subsidies krijgt u over het algemeen zeker niet automatisch, hiervoor geldt een indieningsdatum en een goede onderbouwing! Voor meer informatie kunt u kijken op de Restauratiewijzer.

Vergunning tot uitvoering

Indien u daadwerkelijk wil gaan restaureren of verbouwen, moet u zo snel mogelijk contact opnemen met uw gemeente. Sommige gemeenten hebben een monumentenambtenaar die u snel verder kan helpen. Met de gemeente overlegt u wat u kan en mag doen aan het monumentale pand. Hierna is het zaak om een gedetailleerd plan op te stellen. Om de kwaliteit van het plan te waarborgen heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed modelbestekken gemaakt die uw bouwkundig adviseer kan gebruiken. Van de gemeente hoort u of u wel of geen vergunning nodig heeft voor uw plan. Over het algemeen geldt dat voor algemeen onderhoud geen vergunning nodig is, maar als u twijfelt neem dan altijd contact op met uw gemeente. Wanneer u geen vergunning heeft terwijl u die wel moet hebben pleegt u namelijk een economisch delict en bent u strafbaar.

Monumentaal wonen: hoe belangrijk is onderhoud?

Voor alle gebouwen in Nederland geldt hetzelfde: preventief en planmatig onderhoud is altijd goedkoper dan achteraf herstellen. Dit geldt wellicht nog meer voor monumentale gebouwen! Ook vanuit de Rijksoverheid wordt planmatig onderhoud gestimuleerd door leningen en subsidies. Als u een monumentaal pand heeft is het dus zeker de tijd waard om u hier eens in te verdiepen.

Woont u in een monumentale woning? Wat zijn uw ervaringen hiermee? Deel het met ons!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *