Na-isoleren, hoe werkt dat?
Het na-isoleren van woningen wordt de laatste jaren steeds vaker toegepast. Dit komt voornamelijk door de energieprijzen en de groeiende behoefte aan duurzaamheid. Na-isoleren is een investering die over enkele jaren terugverdiend kan worden. Het resultaat van na-isolatie is dat de isolatiewaarde van de woning verhoogd wordt. Bij deze toepassing wordt de spouwmuur gevuld met isolatiemateriaal.
Hoe werkt na-isoleren?
Om een gevel te na-isoleren wordt er een gat geboord in de buitenmuur. De spouwmuurvulling, ofwel het isolatiemateriaal, wordt door deze gaten de muur in gespoten. De mate van energiezuinigheid hangt af van de gekozen materialen. De gaten worden na het na-isoleren weer gedicht. Het proces is dus tamelijk eenvoudig en geeft weinig overlast voor de woningeigenaar of nabij gelegen woningeigenaren. Tevens is het een van de goedkoopste vormen van woningisolatie.
Voor wie is het van toepassing?
In principe kan het proces van na-isoleren op elke woning worden toegepast. Het zijn echter voornamelijk de oudere woningen. De reden hiervoor is simpel, deze woningen zijn slecht(er) geïsoleerd en hebben hierdoor een slechte energieprestatie. Ook levert het ongemakken op voor woningeigenaren in de vorm van vochtdoorslag en tocht. Vanaf 1975 werd het belang van correct isoleren duidelijk aangezien er in die periode een oliecrisis plaatsvond. Vooral woningen uit het bouwjaar 1975 en daarvoor komen dus in aanmerking voor na-isoleren. Maar ook woningen daarna zijn hier uitermate geschikt voor.
Subsidies
Zoals gezegd is na-isoleren een van de goedkoopste manieren om een woning energiezuiniger te maken welke bovendien voor vrijwel geen overlast zorgt. Ook de overheid is gebaat bij woningen die energiezuinig zijn, vooral met het oog op de klimaatverandering. Daarom zijn er verschillende subsidies beschikbaar. Om voor deze subsidies in aanmerking te komen moet men wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet het isolatiemateriaal een lambda waarde (warmtegeleidingscoëfficient) hebben van maximaal 0,065 W/mk en moet de spouw minimaal 5 centimeter breed zijn. Een andere voorwaarde is dat de gehele spouw gevuld dient te worden. Specialisten op dit gebied beschikken over een speciale verklaring, vergeet hier nooit naar te informeren.
Heeft u ervaringen met na-isoleren? Dan horen wij en andere woningeigenaren die op dit moment deze techniek twijfelen die graag!