Het nut van een bouwkundige keuring

Wanneer je eindelijk jouw droomhuis gevonden hebt kan het verstandig zijn om voor de daadwerkelijke koop een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Een huis is namelijk vaak de duurste aankoop in een mensenleven en het is belangrijk om een aankoop hiervan goed te overwegen. De bouwkundige staat van een huis kan er op het oog goed uit zien, schijn kan hierin bedriegen! Een bouwkundige keuring controleert de gehele bouwkundige staat van een woning waardoor de kans op verassingen achteraf verkleind wordt.

Inhoud

1 – Wat is een bouwkundige keuring
2 – De kosten van een bouwkundige keuring
3 – De kwaliteit van een bouwkundige keuring
4 – Wat zijn de ervaringen met bouwkundige keuringen?
5 – Alternatieven voor een bouwkundige keuring

Wat is een bouwkundige keuring?

Een huis kan over verschillende gebreken beschikken die op het eerste oog nauwelijks zichtbaar zijn of zelfs in zijn geheel verborgen zijn. Gebreken kunnen achteraf voor hoge financiële kosten zorgen. Om te achterhalen wat er geïnvesteerd dient te worden in het huis kan er een bouwkundig specialist ingeschakeld worden. Deze specialist zal de woning grondig bekijken en een rapport opstellen van de huidige staat van de woning. Belangrijke zaken hierbij zijn:

  • Welke kosten er direct aan achterstallig onderhoud gedaan moeten worden;
  • Welke kosten je op de langere termijn kunt verwachten;
  • Vaststellen van asbest en loden waterleidingen;
  • Vaststellen van mogelijk gevaarlijke situaties (bijv. koolmonoxide).

Deze kosten worden gebaseerd op basis van de huidige staat van onder andere:

  • Kozijnen, ramen en deuren;
  • Vloeren, metselwerk, voegwerk en lateien;
  • Dakconstructie, dakbeschot, dakbedekking en/of dakpannen;
  • Riolering;
  • Staat van het electra en de CV ketel;
  • Leidingwerk;
  • Dakgoten;
  • Schoorsteen;
  • Keuken en sanitair;
  • Staat van bijgebouwen;

De kosten van een bouwkundige keuring

De kosten van een bouwkundige keuring hangen sterk af van het soort huis, de omgeving en grootte. Gemiddeld genomen zullen de kosten tussen €250 en €500 liggen. Dit is voor de meeste mensen een behoorlijke som geld, vooral wanneer blijkt dat het huis eigenlijk nauwelijks gebreken heeft. Bedenk echter wel dat je dan voor de toekomst weet waar je extra aandacht op moet vestigen. Mochten er toch veel gebreken zijn, kan een bouwkundige keuring je laten inzien dat dit misschien toch niet je droomhuis is. Het is dan een relatief kleine investering. Stel je voor dat je het huis gekocht had en maanden later met een enorme financiële kostenpost zit…

De kwaliteit van een bouwkundige keuring

Een bouwkundig keuring is in vrijwel alle gevallen een visuele inspectie. Dit wil zeggen dat er enkel gebreken worden gerapporteerd die op een of andere manier zichtbaar zijn voor een expert. Dit is van de ene kant logisch, gezien het feit je moeilijk een stuk muur kunt verwijderen, maar heeft aan de andere kant zijn tekortkomingen.

Sommige bouwkundige experts doen daarom ook onderzoek aan de hand van metingen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld vochtmetingen zoals luchtvochtigheid, oppervlakte temperatuur, luchtstroomsnelheid en koudebrug metingen. Veelal weet een bouwkundig expert door zijn jarenlange ervaring op basis van het bouwjaar, bouwtype en gebruik al wat voor gebreken er aanwezig kunnen zijn.

Wat zijn de ervaringen met bouwkundige keuringen?

Een rondje op het internet op de zoekterm “ervaringen bouwkundige keuringen” laat vrij veel resultaten zien. De ervaringen lopen erg uiteen. De ene is enorm tevreden met zijn of haar bouwkundige keuring, en de ander heeft het gevoel een miskoop te hebben gedaan.

Ons advies is om altijd in je achterhoofd te houden dat het voornamelijk om een visuele inspectie gaat. Vaak wordt niet toegestaan dat keurders in kozijnen prikken of bepaalde onderdelen loshalen. Bekijk, voor zover mogelijk, zelf eerst de woning met een kritisch oog. Een vochtplek op het plafond en nauwelijks verf op de kozijnen duiden meestal op grotere achterliggende problemen met hoge reparatiekosten. Bovendien, als die onderdelen niet goed onderhouden zijn, wat zegt dat dan over de rest van het huis?

Veel organisatie’s die dergelijke bouwkundige keuringen aanbieden huren de keurders in. Hierdoor lopen de ervaringen naar onze mening ver uiteen voor diverse organisatie’s.

Alternatieven voor een bouwkundige keuring

Een alternatief voor een bouwkundige keuring zou zijn om een vakman in te schakelen en deze een kijkje te laten nemen. Merk je zelf op dat het schilderwerk scheurtjes vertoont, schakel dan een lokale schilder in die een kijkje komt nemen. In onze optiek zijn deze vakmannen vaak iets directer en hebben een beter inzicht in de reparatiekosten.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Het belang van schoorsteen vegen?

Het is streng aangeraden om de schoorsteen regelmatig te vegen, het kan namelijk van levensbelang zijn! In omliggende landen zoals Duitsland, Zwitserland, Noorwegen, Zweden en Finland is jaarlijks schoorsteenvegen verplicht voor woningeigenaren. In tegenstelling tot Nederland, waar het slechts wordt aangeraden. Het feit dat het in die landen verplicht gesteld word, geeft aan dat het […]

Jeroen op 't Hoog
No comments

Een sluipmoordenaar: Koolmonoxide

In de comfortabele omgeving van ons huis denken we vaak niet aan onzichtbare bedreigingen, maar één stille sluipmoordenaar kan ongemerkt binnendringen: koolmonoxide (CO). Deze kleurloze, reukloze gaswolk kan ontstaan door verschillende huishoudelijke apparaten, zoals de CV-ketel, en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, en in sommige gevallen zelfs fataal zijn. Achterstallig onderhoud aan huishoudelijke apparaten, vooral […]

Jeroen op 't Hoog
No comments

De gevaren van asbest

Asbest, een bekend, maar berucht materiaal dat vaak nog in huizen of schuurtjes te vinden is. De schadelijke gezondheidseffecten ervan zijn bij velen bekend, maar wat maakt dit materiaal zo specifiek en waarom was het vroeger zo wijdverspreid? In deze blogpost duiken we dieper in op de wereld van asbest, waarbij we niet alleen de […]

Jeroen op 't Hoog
2