Ondergelopen kelder door een stijgend grondwaterpeil

Een ondergelopen kelder als gevolg van een stijgend grondwaterpeil is een probleem dat veel huiseigenaren onderschatten. In dit artikel zullen we onderzoeken waarom het grondwaterpeil kan stijgen, de mogelijke schade aan een kelder, en welke preventieve maatregelen en oplossingen beschikbaar zijn.

Een stijgend grondwaterpeil: oorzaken en gevolgen

Een stijgend grondwaterpeil kan diverse oorzaken hebben, zoals overmatige regenval, smeltende sneeuw of langdurige neerslag. Wanneer de bodem verzadigd raakt, zoekt het water naar lager gelegen plekken, waaronder kelders. Het stijgende grondwaterpeil blijft soms onopgemerkt totdat de kelder daadwerkelijk onder water staat.

De gevolgen van een ondergelopen kelder zijn uiteenlopend en vaak ernstig. Het water kan niet alleen schade aanrichten aan de structurele integriteit van de kelder, maar ook leiden tot schimmelvorming, houtrot en het verlies van waardevolle bezittingen die in de kelder zijn opgeslagen.

Bovendien kiezen veel gemeenten ervoor om het grondwaterpeil hoger te houden, vooral tijdens aanhoudende droogteperiodes in de zomer. Deze strategie wordt toegepast om de waterreserves in de bodem aan te vullen en de gevolgen van droogte tegen te gaan. Echter, deze maatregel kan een bijwerking hebben door het risico op overstromingen in kelders te vergroten, wat huiseigenaren dwingt om extra voorzorgsmaatregelen te nemen om schade te voorkomen.

Schade aan de kelder

Water in de kelder kan schade toebrengen aan de kelder, bijvoorbeeld:

 1. Structurele schade: Het constante contact met water kan leiden tot scheuren in de muren en vloeren van de kelder. Dit kan de algehele stabiliteit van het huis aantasten.
 2. Schimmel en vocht: Een vochtige omgeving is een ideale voedingsbodem voor schimmelgroei. Schimmel kan niet alleen gezondheidsproblemen veroorzaken, maar ook leiden tot verdere schade aan de bouwmaterialen van de kelder.
 3. Houtrot: Als de kelder is afgewerkt met houten elementen, zoals plafonds of lambrisering, kan het aanhoudende contact met water leiden tot houtrot.
 4. Verlies van bezittingen: Veel huiseigenaren gebruiken de kelder als opslagruimte. Een ondergelopen kelder kan leiden tot het verlies van persoonlijke bezittingen, inclusief elektronica, meubels, en waardevolle spullen.

Preventieve maatregelen

U kunt verschillende maatregelen nemen om een ondergelopen kelder te voorkomen, bijvoorbeeld:

 1. Waterdichte afdichting: Het aanbrengen van waterdichte afdichtingen op de muren en vloeren van de kelder kan voorkomen dat water binnendringt.
 2. Goede afwatering: Zorg voor goede afwatering rondom het huis om te voorkomen dat water zich ophoopt rond de fundering.
 3. Grondwaterpomp: Een grondwaterpomp kan worden geïnstalleerd om overtollig water uit de kelder te pompen.
 4. Regelmatig onderhoud: Voer regelmatig inspecties uit en onderhoud de kelder, inclusief het controleren op scheuren en het verwijderen van opgehoopt vuil.

Oplossingen voor een ondergelopen kelder

Indien u last heeft (gehad) van een ondergelopen kelder, dient u met het volgende rekening te houden:

 1. Waterpomp: In geval van een ondergelopen kelder kan een waterpomp worden gebruikt om het water te verwijderen.
 2. Professionele reparatie: Voor ernstige structurele schade is het raadzaam professionele hulp in te schakelen. Experts kunnen scheuren herstellen en de kelder waterdicht maken.
 3. Schimmelverwijdering: Als er schimmelvorming is opgetreden, is professionele schimmelverwijdering noodzakelijk om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Conclusie

Een ondergelopen kelder als gevolg van een stijgend grondwaterpeil is een serieuze aangelegenheid die niet onderschat mag worden. Preventieve maatregelen, regelmatig onderhoud, en snelle reactie bij problemen kunnen de schade minimaliseren. Het is van cruciaal belang dat huiseigenaren zich bewust zijn van de risico’s en proactief handelen om hun kelders en huizen te beschermen tegen de stille dreiging van stijgend grondwater.


Gerelateerde tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *