De ondergrond van schilderwerk

Schilderen is een behoorlijke tijdsintensieve klus en vergt zodoende een goede voorbereiding. Voor een optimaal resultaat is het onder andere belangrijk om goed naar de ondergrond van het schilderwerk te kijken. Een ondergrond die niet juist is schoongemaakt zorgt ervoor dat de verflaag niet hecht.

Verwijderen oude verflaag

Afhankelijk van de staat van de verflaag en de grootte van beschadigingen kan ervoor gekozen worden om de gehele oude verflaag te verwijderen. Vooral wanneer er blazen, verkleuringen of barsten te zien zijn in de verflaag, is dit aanbevolen. De verflaag kan onder andere verwijderd worden door hitte of afbijtmiddelen. Met een brander kan de verflaag verschroeid worden waarna het eenvoudig afgekrapt kan worden. Een andere mogelijkheid is het gebruik van afbijtmiddelen, deze middelen worden met een kwast aangebracht en lossen de verflaag op.

Het repareren van de ondergrond

Mochten er beschadigingen zijn in de ondergrond, is het zaak deze te repareren. Voor houten kozijnen is houtrot een ernstige beschadiging. Dit zal eerst hersteld moeten worden met een vulmiddel voordat een nieuwe verflaag toegebracht wordt.

Schuren van de ondergrond

Verf moet kunnen vloeien en verbinden met de ondergrond. Hierdoor blijft de verflaag veel langer zitten en wordt het aanzicht mooier. Bij houten kozijnen en/of trappen is het daarom belangrijk om goed te schuren. Hierdoor wordt het hout ruw en gaat het open staan, waardoor de verf zich goed kan hechten.

De ondergrond ontvetten

Geen enkele verf kan zich hechten aan een ondergrond die vet is. Het kozijn dient ontvet te worden voor de verflaag en de grondverf aangebracht wordt. Hiervoor zijn speciale ontvetters te koop bij bouwmarkten, ammoniak is een alternatief.

Grondverf aanbrengen

Om de hechting van de verflaag te garanderen, dient er een grondverf aangebracht te worden. De grondverf zorgt ervoor dat kleine oneffenheden opgevuld worden zodat de lak er glad en superstrak op aangebracht kan worden. Na het aanbrengen van de grondverf kan de verflaag aangebracht worden.


1 reactie

Er gaat inderdaad veel tijd zitten in het voorwerk. Hoe langer er niets aan is gedaan, hoe meer werk ook om de ondergrond goed voor te behandelen. Komende winter ga ik een winterschilder vragen voor het schilderwerk, het is fijn als een vakman deze werkzaamheden kan uitvoeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *