Onderhoud uit laten voeren met Corona?

Corona is inmiddels al bijna een jaar in Nederland. Dat heeft, zoals iedereen ondervonden heeft, behoorlijk wat gevolgen, ook voor het plegen van onderhoud. In het afgelopen jaar (2020) zien we dat enorm veel huiseigenaren zelf onderhoud gepleegd hebben aan de woning. Voor een aantal onderdelen van de woning blijven de rechterhanden van de vakman nodig. Waar moet u op letten als er een vakman bij u over de vloer komt?

De meeste vakmensen houden zich keurig aan de richtlijnen van het RIVM. Er zijn echter ook een aantal bedrijven die de richtlijnen en/of Corona niet helemaal serieus nemen. Dat kan lastige situaties creëren tijdens een afspraak voor onderhoud. Geef vooraf duidelijk aan dat u achter de richtlijnen staat en verwacht dat de afspraak conform deze richtlijnen zal verlopen.

Voorafgaand aan de afspraak

Voordat een afspraak met een vakman of vakvrouw plaatsvindt, is het zaak om een aantal zaken duidelijk op een rij te hebben:

  • Laat uzelf en uw medebewoners testen! Ook als u lichte verschijnselen heeft is het zaak om uit te sluiten dat u besmet bent met Corona. Zo zorgt u ervoor dat u niet per ongeluk de vakman of vakvrouw besmet.
  • Neem contact op met de vakman of vakvrouw en zorg dat ook zij geen verschijnselen hebben of een negatieve test in bezit hebben.

Gedurende de afspraak

Als zowel u, uw medebewoners en de vakman of vakvrouw geen verschijnselen heeft of een negatieve test in bezit hebben, kan het onderhoud gewoon doorgaan. Let tijdens de afspraak op de volgende zaken:

  • Hoe moeilijk het ook is, geef geen hand, boks of elleboog.
  • Hoe moeilijk het ook is, een kopje koffie overhandigen kan ook het virus overdragen. We raden dit dan ook af.
  • Houd gedurende de gehele afspraak minimaal 1,5 meter afstand.
  • Indien de afspraak binnenshuis is raden we aan om een mondkapje te dragen. Het is niet verplicht, maar veiligheid staat voorop!
  • Indien de afspraak binnenshuis is raden we aan om de woning of ruimte zo goed als mogelijk te ventileren. Het beste is om een raam open te zetten.
  • Merkt u dat u, een van uw medebewoners of de vakman of vakvrouw last krijgt van Corona verschijnselen (keelpijn, hoesten, koorts), stop dan direct de afspraak.

Ondanks Corona, onderhoud blijft belangrijk

Ondanks Corona blijft onderhoud natuurlijk onverminderd belangrijk. Uw woning staat nog steeds bloot aan weersinvloeden en heeft te maken met slijtage en ouderdom. Preventief en planmatig onderhoud is juist nu extra belangrijk. Voor zowel huiseigenaren als vakmensen loont het om op een planmatige manier het onderhoud te registeren. Zo komt u niet voor onverwachte verassingen te staan tijdens een epidemie als deze.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *