Online hypotheek afsluiten?

Een hypotheek afsluiten dat doen we bij een bank of een onafhankelijk hypotheekadviseur. Althans, dat deden we! Het is tegenwoordig namelijk mogelijk om via het internet een hypotheek af te sluiten. Zoals met veel online zaken, kunt u hierdoor een flinke besparing aan kosten verkrijgen. Er zijn echter ook risico’s aan verbonden…

Hypotheekvormen

In tegenstelling tot vroeger zijn er tegenwoordig nog maar twee hypotheekvormen waarbij u recht heeft op een hypotheekrenteaftrek, de lineaire- en annuïteitenhypotheek. Mede hierdoor is de online hypotheek in opkomst. De overgebleven constructies zijn namelijk relatief eenvoudig te begrijpen. Beide hebben een maandelijkse betaling van rente en een aflossing.

Het is echter aangeraden om goed over deze keuze na te denken. Het online afsluiten van een hypotheek kan u weliswaar kosten besparen, maar het blijft een van de belangrijkste beslissingen in uw leven. Een hypotheek bepaalt voor de komende twintig tot dertig jaar namelijk uw leven. Het advies dat u in traditionele situaties ontvangt, zult u niet of minder ontvangen wanneer u online een hypotheek afsluit. Denk dus na over zaken als de voorwaarden en wat er kan gebeuren als er onvoorziene problemen optreden, zoals een inkomensterugval.

Wat zijn de kosten?

Zoals toegelicht kunnen er bij online hypotheken kosten bespaard worden doordat er geen tussenkomst is van ervaren/traditionele hypotheekadviseurs. Ook bij het afsluiten van online hypotheken kan er geadviseerd worden door de instanties die de hypotheken aanbieden, bijvoorbeeld via chat mogelijkheden. De kosten voor een online hypotheek zijn naar schatting om en nabij de 50% goedkoper. In exacte getallen zal dit een besparing zijn van enkele honderden tot duizend euro.

Een online hypotheek kan u dus vrij eenvoudig een besparing opleveren. Indien u de tijd heeft en de moeite wil nemen om zich goed in te lezen in de materie en de voorwaarden, raden wij deze optie aan. Als u niet zeker bent van uw zaak, dan raden wij u aan om voor de traditionele manier te gaan. Feit blijft dat de mogelijke besparing uiteindelijk maar een kleine fractie is van de totale hypotheek.

Heeft u ervaring met online hypotheken? Laat het ons weten en help andere woningeigenaren met uw informatie!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *