Pas op voor gevaarlijke CV-ketels!

Je hebt het vast wel gehoord, gisteren (10 januari 2018) berichtte de grote nieuwssites dat er gevaarlijke CV-ketels in omloop zijn. Het betreft een bepaald type CV-ketel van Nefit, een grote producent van verwarmingsketels. De Topline HR-ketel is brandgevaarlijk en kan leiden tot koolmonoxidevergiftiging. Men vermoedt dat dit type ketel bij ongeveer 128.000 huishoudens aangesloten is. Je doet er dus goed aan om even te controleren of deze ketel ook bij jou in huis hangt.

Waarom is deze CV-ketel gevaarlijk?

Het voornaamste gevaar bij dit type is het brandgevaar. In een CV ketel zit een warmtewisselaar, die ervoor zorgt dat water in de leidingen wordt verwarmd door bijvoorbeeld aardgas. De warmtewisselaar die in deze CV-ketel zit, kan vervormen wanneer hij heet wordt. Door het vervormen kan er een rookgaslek ontstaan waardoor de ketel vlam kan vatten. Er zijn inmiddels al honderden meldingen waarbij de warmtewisselaar vervormd is. Het type ketel werd tussen 2006 en 2009 geproduceerd.

Een expert noemt de Nefit-ketel een koolmonoxide-bom. Niet omdat de ketel daadwerkelijk kan ontploffen, maar omdat er hij zo’n grote hoeveelheid koolmonoxide kan produceren. De koolmonoxide dient te worden tegengehouden door de witte kap op de ketel, maar volgens hem is het niet ondenkbaar dat stof vrij kan komen wanneer de warmtewisselaar lekt.

Wat zegt Nefit ervan?

Nefit geeft aan dat de ketels veilig zijn. Zij stellen dat wanneer de brander op de juiste manier wordt aangesloten door een installateur en de ketel volgens de voorschrift wordt onderhouden, eens per jaar, er geen verhoogd risico is voor een huishouden. Dit geldt zelfs wanneer de warmtewisselaar defect is. Zij sluiten het uit dat er een lek van koolmonoxide kan zijn wanneer de warmtewisselaar defect is. Wel zeggen ze dat er in 63 gevallen smeltschade is ontstaan binnen de ketel en in 8 gevallen deze schade ook zichtbaar was. De warmtewisselaars in deze ketel gaan daarentegen ook veel sneller kapot dan in andere ketels. Er zijn in totaal ongeveer 25.000 wisselaars vervangen.

Wat kun je het beste doen als je zo’n ketel hebt?

Wij raden aan om het apparaat in ieder geval jaarlijks te onderhouden. Met het onderhoudsboekje van Woonderhoud kun je dit eenvoudig inplannen. Je kunt dan direct in contact komen met een installateur uit jouw buurt. Laat bij de onderhoudsbeurt met name de warmtewisselaar nakijken. We adviseren om dit altijd door een expert te laten doen. Nefit biedt daarnaast de mogelijkheid om de ketel in te ruilen tegen een nieuwe ketel, daarbij krijg je dan een hoge korting.

Bron: RTL nieuws


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *