Overlast buren, oplossingen?

Burenruzies komen voor in heel Nederland en begint vaak bij overlast. In slechts een klein percentage van de overlast gevallen leidt dit tot een fikse burenruzie. Overlast van buren komt zowel voor in koop- als huurwoningen en kan in veel gevallen verergerd worden door het type huis of de inrichting in een huis. In deze blogpost leest u wat u kunt doen om de overlast te verminderen.

Overlast buren: wanneer is het overlast?

Er bestaan op dit moment geen duidelijke criteria wat betreft overlast van buren. Het is namelijk zeer moeilijk om deze vast te stellen aangezien iedereen een verschillende grens heeft. Uiteraard mogen buren u geen hinder bezorgen met geluid en stank. Over het algemeen wordt van overlast gesproken wanneer het langdurig gebeurd en op ongepaste tijden. Bijvoorbeeld wanneer uw buurman besluit om midden in de nacht voor een aantal uren piano te gaan spelen. Het is echter geen overlast wanneer uw buurman af en toe besluit om overdag een tijdje piano gaat spelen.

Overlast buren: wat te doen?

U kunt verschillende dingen doen wanneer u overlast ondervind van uw buren. De beste oplossing is altijd om in gesprek te gaan met de betreffende buren en gezamenlijk tot een oplossing te komen. Indien overlast blijft aanhouden kunt u ervoor kiezen om juridische stappen te ondernemen. Wij geven u de volgende tips:

  • Maak duidelijke afspraken: Ga in gesprek met uw buren en probeer samen een oplossing te vinden die voor beide partijen gunstig is. Indien uw buurman een muziekinstrument bespeelt, probeer dan vaste tijden af te spreken.
  • Praktische maatregelen: In veel gevallen kan een kleine aanpassing wonderen verrichten. Denk bijvoorbeeld aan een (andere) vloerbedekking, gordijnen, rubberen doppen onder de wasmachine, enzovoorts.
  • Een buurtbemiddelaar: In verschillende steden zijn er buurten waar mensen een speciale opleiding hebben genoten die kunnen bemiddelen in burenruzies. Bekijk of uw buurt over een dergelijke bemiddelaar beschikt en maak gebruik van zijn/haar expertise.
  • Juridische stappen: Volgens de wet is het niet toegestaan om onrechtmatig hinder aan buren toe te brengen. U kunt een procedure starten om de overlast via de rechter te stoppen. De politie moet erop toezien dat dit ook daadwerkelijk uitgevoerd wordt.

Bouwkundige oplossingen

U kunt er ook voor kiezen om op een bouwkundige manier de overlast te verminderen. Een bouwkundige ingreep kan uitgevoerd worden in de vorm van hogere isolatie, reconstructie van vloeren/muren/trappen of het dichten van gaten. In een woning zijn verschillende geluidsbruggen, welke verwijderd of verminderd kunnen worden door een bouwkundige ingreep.


2 reacties

Halllo ik woon nu sinfs december2017 in een zogenaamde senioren woning
Ik kom vanuit een flat maar deze was vele malen stiller dan de woning die ik nu bewoon
Ik val hier over de isolatie van het geluid van bv het praten alleen al van de buren dan komt er nog bij de deuren die ze dicht doen en op slot het is net alsof ze hier aan de deur zitten de woning is uit de jaren 70 en het geluidscontact word weggewuifd door de verhuurder als zijnde niks aan te doen
Nu las ik op jullie site dat er wel degelijk wat aan te doen is
Kunnen jullie mij hierbij helpen

Mvgr Marga Hengeveld

Goedenavond Marga, ik kan me voorstellen dat het erg vervelend is om zoveel geluidsoverlast te hebben. Er zijn zeker manieren om geluidsoverlast te verminderen. Omgevingsgeluid kan minder worden door een goed akoestisch plafond/vloer of het plaatsen van wandpanelen.

Probeer ook zo weinig mogelijk harde materialen toe te passen, deze versterken de nagalm. Probeer dit vooral in overleg met je buren te doen. Een goed gesprek en duidelijk maar vriendelijk je standpunt uitleggen doet vaak al veel goed.

Feit blijft echter dat als een huis slecht geïsoleerd is je waarschijnlijk altijd wel omgevingsgeluiden zal blijven horen, ongeacht de maatregelen die je neemt.

Succes en ik hoop dat je snel een oplossing vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *