Planten in huis!

Het vergroenen van je leefruimte gaat verder dan enkel esthetische overwegingen; het biedt een scala aan voordelen voor zowel het welzijn van bewoners als de algehele atmosfeer van de woning. Het plaatsen van planten in huis is niet slechts een decoratieve keuze, maar een strategische beslissing die een positieve invloed heeft op de luchtkwaliteit en de algehele ambiance. Deze groene metgezellen dienen niet alleen als decoratieve accenten, maar fungeren tevens als natuurlijke luchtzuiveraars en brengen een verfrissende dynamiek in huis. Dit artikel zal de veelzijdige waarde van planten in huis verkennen, waarbij zowel de wetenschappelijk bewezen voordelen als de decoratieve mogelijkheden worden belicht, om zo een inspirerend inzicht te bieden in de vele facetten van het integreren van groen in je leefomgeving.

Ongezonde lucht in huis?

De nadruk in de bouwsector ligt tegenwoordig op luchtdicht bouwen, wat betekent dat er geen lucht via kieren en naden de woning binnenkomen. De isolatiewaarde van een woning wordt ook steeds hoger en er is een groeiende vraag naar goede ventilatiesystemen. Een nadeel van het luchtdicht bouwen is dat wanneer er geen goede ventilatiesysteem opgesteld is, de bewoners vaak te maken krijgen met droge lucht en te weinig zuurstof. Dit heeft een aantal gevolgen, het kan namelijk zorgen voor hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten en longproblemen zoals astma. Gezien verschillende trends besteden we steeds meer tijd door binnenshuis, denk bijvoorbeeld aan ‘gamende’ jongeren en werknemers die de mogelijkheid krijgen om ’thuis’ te werken.

Prettig binnenklimaat

Om een prettig binnenklimaat te creëren zijn er een aantal aspecten noodzakelijk. Zo is de temperatuur erg belangrijk, maar ook de hoeveelheid daglicht dat in de woning binnenkomt. Een goede luchtkwaliteit is, zoals gezegd, ook een belangrijke graadmeter voor een prettig binnenklimaat. U kunt een ventilatiesysteem aan laten leggen om een gezonde lucht te garanderen. Een andere optie is het plaatsen van planten. Uit een onderzoek van NASA is gebleken dat bepaalde kamerplanten de lucht zuiveren van giftige stoffen. Deze giftige stoffen kunnen bijvoorbeeld benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen en ammonia zijn. Ook hebben planten van nature de kwaliteit om koolstofdioxide om te zetten in zuurstof.

Volgens een onderzoek van TNO hebben planten zelfs bewezen een positief effect te hebben op het ziekteverzuim. Mensen voelen zich minder moe en huid, ogen, neus en keel irritaties verdwijnen (sneller). Ook het aanzicht op ‘groen’ heeft een positief effect. Mensen die achter een beeldscherm werken maar zicht hebben op planten hebben minder last van werkstress.

Welke plant past het beste bij u?

Er zijn tientallen verschillende planten die u kunt gebruiken om uw lucht te zuiveren en een goede sfeer te creëren. Een lepelplant kunt u gebruiken voor een sterke luchtzuivering en varens stralen van nature rust en gezondheid uit.

Aloë vera: waarschijnlijk de makkelijkste plant om thuis te houden. Deze plant zorgt dat de lucht gezuiverd wordt van chemicaliën uit schoonmaakproducten. Hij geeft ook aan in hoeverre de lucht verontreinigd is, dan verschijnen er namelijk bruine plekjes op de plant.

De lepelplant: Een mooie en gemakkelijke kamerplant die weinig licht nodig heeft, maar wel veel vocht! Haalt stoffen zoals benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen en xyleen uit de lucht. Let op: deze plant is giftig voor katten en honden!

Arecapalm/Goudpalm: Deze plant heeft de reputatie om de beste lucht zuiveraar van allemaal te zijn! In sommige woningen heeft u zelfs geen luchtbevochtiger meer nodig als u deze plant in huis heeft. Zet hem niet in direct zonlicht en voorkom sterke temperatuurschommelingen.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *