Prefab bouwen

Een huis bouwen in één dag! Een decennium geleden had niemand dat voor mogelijk gehouden. Toch kan het tegenwoordig en worden er gehele woonwijken in enkele weken uit de grond gestampt. Na de crisis zijn het aantal nieuwbouwwoningen fors toegenomen, zelfs zo fors dat bouwbedrijven, projectontwikkelaars en gemeenten het niet bij konden houden. Van deze trend hebben enkele bouwbedrijven gebruik gemaakt.

Robotisering

Prefab bouwen staat voor ‘Pre-fabricated bouwen’, wat betekent dat de onderdelen van huizen in de fabriek gemaakt worden. Zo worden er complete muren, daken en wanden in de fabriek gefabriceerd. Deze worden vervolgens getransporteerd naar de bouwplaats en hier worden zijn door middel van een hijskraan op de juiste plaats gezet en gemonteerd. De verschillende onderdelen van huizen worden zo getekend dat ze makkelijk los van elkaar te realiseren zijn. Op zich is het idee van prefab bouwen niet nieuw, maar is het door nieuwere technologieën goedkoper om te bewerkstelligen.

Voordelen prefab bouwen

De voordelen van prefab bouwen moge duidelijk zijn. Om het te verduidelijken zullen we de belangrijkste voordelen benoemen:

  • Kortere bouwtijd, tot wel 95%;
  • Kostenbesparing ruwbouwfase;
  • Milieuvriendelijkere bouwwijze;
  • (Minder) Invloed van het weer;
  • Betere arbeidsomstandigheden.

De nadelen van prefab bouwen is dat het in de regel aanzienlijk duurder is dan traditioneel bouwen. Er zijn grote machines voor nodig die het mogelijk maken om alles in de fabriek te produceren en bedrijven moeten een grote fabriek tot zijn beschikking hebben. Het is dus niet voor ieder bouwbedrijf weggelegd.

Iets voor u?

Het echte prefab bouwen wordt nog maar toegepast door enkele grote bouwbedrijven, zoals Heijmans en VolkerWessels. Deze bedrijven richten zich voornamelijk op gehele woonwijken met als doelgroep onder andere de ‘net-niet-generatie’ en de daarop aansluitende groep. Dit zijn alleenstaande hoogopgeleide mannen en vrouwen die te veel voor sociale huur verdienen maar net te weinig voor vrij wonen.

Heeft u ervaringen met prefab bouwen? Deel het met ons!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *