Stappenplan voor het ontluchten en onderhouden van radiatoren

Als particuliere huiseigenaar is het belangrijk om regelmatig het onderhoud aan je huis te doen, en dat geldt ook voor de radiatoren. Een goed onderhouden radiator kan je namelijk flink wat geld besparen op je energierekening. In dit artikel lees je hoe je zelf je radiatoren kunt ontluchten en onderhouden, zodat ze weer optimaal functioneren.

Stap 1: Zet de verwarming uit

Voordat je begint met het ontluchten van de radiatoren, is het belangrijk om de verwarming uit te zetten. Hiermee voorkom je dat er water uit de radiatoren spuit tijdens het ontluchten. Laat de radiatoren ook afkoelen voordat je begint.

Stap 2: Zoek de ontluchtingsventielen

Elke radiator heeft een ontluchtingsventiel, deze zitten meestal aan de bovenkant van de radiator. Het kan zijn dat de ventielen verborgen zijn achter een decoratieve afdekking, deze kun je er gemakkelijk afhalen.

Stap 3: Ontluchten

Pak een ontluchtingssleutel en draai het ontluchtingsventiel voorzichtig open totdat er lucht ontsnapt. Zodra er water uit het ventiel begint te stromen, draai je het ventiel weer dicht. Ga zo alle radiatoren af totdat er geen lucht meer uit komt.

Stap 4: Controleer de waterdruk

Als je alle radiatoren hebt ontlucht, controleer dan de waterdruk. Deze moet tussen de 1,5 en 2 bar zijn. Als de druk te laag is, vul dan het systeem bij met water. Als de druk te hoog is, laat dan wat water uit het systeem lopen.

Stap 5: Maak de radiatoren schoon

Het is goed om de radiatoren regelmatig schoon te maken, omdat stof en vuil de warmteafgifte kunnen belemmeren. Gebruik hiervoor een stofzuiger of een zachte borstel om het vuil te verwijderen.

Stap 6: Regelmatig onderhoud

Voorkomen is beter dan genezen, dus het is verstandig om je radiatoren regelmatig te onderhouden. Door ze eens per jaar te ontluchten en schoon te maken, zorg je ervoor dat ze optimaal blijven werken.

Wees geen dief van uw portemonnee en maak gebruik van onze tip!

Maak gebruik van Woonderhoud Wil je het onderhoud aan je huis graag structureel aanpakken? Maak dan gebruik van Woonderhoud. Met dit online platform kun je zelf een meerjarenplan opstellen voor het onderhoud van je woning. Zo weet je zeker dat je regelmatig onderhoud pleegt aan je radiatoren en andere belangrijke onderdelen van je huis.

Conclusie

Het ontluchten en onderhouden van radiatoren is een relatief eenvoudige klus die je gemakkelijk zelf kunt doen. Door dit regelmatig te doen, zorg je ervoor dat je radiatoren optimaal blijven werken en bespaar je bovendien op je energierekening. Het stappenplan dat we hierboven hebben beschreven is een goede basis om mee te beginnen. Onthoud dat het belangrijk is om de verwarming uit te zetten voordat je begint, de ontluchtingsventielen te vinden, te ontluchten en de waterdruk te controleren. Maak daarnaast de radiatoren regelmatig schoon en onderhoud ze minimaal eens per jaar. En vergeet niet: voor een structurele aanpak van het onderhoud aan je woning kun je altijd gebruik maken van Woonderhoud. Zo kun je zorgeloos genieten van een goed onderhouden woning en ben je klaar voor de toekomst.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *