De Tesla Powerwall, wat is het?

In ons vorige blogpost hebben we het gehad over zonnepanelen, de voor- en nadelen. Een groot nadeel van zonnepanelen tot op heden is dat zij de opgewekte energie niet kunnen opslaan. Tesla heeft een jaar geleden de Powerwall gepresenteerd. De Powerwall is als het ware een grote batterij die je in je woning kunt plaatsen om opgewekte energie op te slaan.

Wat is de Powerwall?

Om precies te zijn is de Powerwall een lithium-ion batterij. Deze batterij kan energie opslaan vanuit zonnepanelen of vanaf het stroomnet. Het grote voordeel van een Powerwall is dat opgewekte energie van zonnepanelen, veelal overdag, later gebruikt kan worden om apparaten van stroom te voorzien. Dus overdag opgewekte energie kan in de avond ingezet worden! Een Tesla Powerwall kost €2.700 of €3.100, afhankelijk van de grootte. Als de zonnepanelen hierbij opgeteld worden praten we over een aanzienlijk bedrag voor deze technologie.

Op dit moment is het in Nederland nog toegestaan om te ‘salderen’, dit betekent dat de stroom die overdag opgewekt wordt door zonnepanelen weggestreept mag worden tegen wat er verbruikt word. Als je meer energie uitlevert, dan ontvang je een zogenaamde terugleververgoeding. In de toekomst kan dit echter aangepast worden en zal het een stuk interessanter worden om volledig zelfvoorzienend te worden.

Zelfvoorzienend?

Op dit moment zijn alle woningen in Nederland, en vrijwel de gehele wereld, aangesloten op een elektriciteitsnet. Zelfvoorzienend betekent dat een woning niet meer aangesloten hoeft te worden op het elektriciteitsnet. Dit bespaart de woningeigenaar de soms hoge energierekening. Er zijn echter bedenkingen of het wel mogelijk is om, zelfs met een Powerwall, volledig zelfvoorzienend te zijn. In de wintermaanden zijn de dagen vele malen korter, en het is onduidelijk of er in die periode genoeg stroom opgewekt kan worden door zonnepanelen. In Nederland zal het dus voorlopig nog niet mogelijk zijn om met een Powerwall volledig zelfvoorzienend te worden. Als woningeigenaar ben je echter wel verzekerd van een flinke daling op uw energierekening.

Dus, wat is de conclusie?

De Tesla Powerwall is een revolutionair product. Op dit moment is de Powerwall echter nog niet financieel interessant. In de toekomst verwacht men dat dit wel eens zou kunnen veranderen waarna het een stuk interessanter zou kunnen worden om de Powerwall aan te schaffen.

De presentatie van de Powerwall door Elon Musk


1 reactie

Alles wordt mooier voorgesteld dan het in werkelijkheid is. Ook een warmtepomp in de grond geeft in algemeen veel kosten en dan is er ook nog krachtstroom nodig. Aardgas blijft in vergelijk, toch aantrekkelijk, schoon en betaalbaar. Men haalt altijd de zonnepanelen erbij om de kosten lager voor te stellen dan ze in werkelijkheid zijn. Het liefst zie ik een vergelijk tussen aardgas en alternatieve energiebronnen zonder de zonnepanelen en dat geeft een eerlijke beeld. Niet iedereen kan zonnepanelen plaatsen en heeft goede zicht ruimte. Voor de burgers van Nederland wordt het steeds meer een te zware financiële last met alle gevolgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *