Tips voor waterbesparing

Met het oog op de huidige klimaatverandering wordt ook drinkwater schaarser en schaarser. Hier in Nederland zijn we wat dat betreft redelijk verwend, er is vrijwel altijd water beschikbaar en deze is rechtstreeks uit de kraan te drinken. We gebruiken water dan ook in overvloed, maar heeft u enig idee hoeveel water u nou daadwerkelijk dagelijks verbruikt?

Gemiddeld waterverbruik

Het gemiddelde gebruik per persoon in Nederland is 120 liter water per dag. Dat is waarschijnlijk meer dan u verwacht had in eerste instantie. Het meeste water wordt gebruikt voor wassen, schoonmaken en het doortrekken van het toilet. Het waterverbruik is als volgt op te splitsen:

  • Douche – 39,7 liter
  • Wastafel – 5,1 liter
  • Toiletspoeling – 36,2 liter
  • Wassen (handen) – 2,1 liter
  • Wassen (wasmachine) – 1,9 liter
  • Voedselbereiding – 1,7 liter
  • Overige – 7,6 liter

Al met al verbruiken we een grote hoeveelheid liter water per dag per persoon. De prijs van water is in Nederland relatief laag, wat een voordeel is maar tegelijkertijd een nadeel aangezien er veel meer water verbruikt kan worden. Waterbesparing levert daarom ook niet direct geld op.

Waterbesparing: waarom zouden we dat doen?

Er zijn dus geen directe voordelen die waterbesparing voor u op kan leveren. Er zijn echter wel een aantal redenen te bedenken waarom u duurzaam met water om zou moeten gaan. De belangrijkste reden is natuurlijk het klimaat. Het zuiveren van water vergt enorm veel energie. Er zijn veel pompen en installaties nodig om van water zuiver drinkwater te maken. Ook is er energie nodig om ervoor te zorgen dat er constante druk zit op de waterleidingen. Er zijn ook veel hulpstoffen en chemicaliën nodig om het water te zuiveren welke een schadelijk effect hebben op de natuur. Tot slot veroorzaakt het oppompen van grondwater verdroging van de natuur. Een voorbeeld hiervan is Californië in Amerika, deze locatie heeft te kampen met enorme water tekorten en de omgeving is aan het veranderen in een woestijn.

Water besparen: het is makkelijk!

De makkelijkste en minst aantrekkelijke tip voor waterbesparing is minder lang douchen. Indien er in een huishouden een minuut minder lang gedoucht kan worden, kan dat al een besparing opleveren van 6000 liter op jaarbasis! Ook waterbesparende producten zoals waterbesparende douchekoppen en waterbesparende toiletten.

Bent u een liefhebber van regelmatig badderen? Denk er dan eens over na om het water bijvoorbeeld te delen met andere bewoners. Vroeger was dit de normaalste zaak van de wereld, maar tegenwoordig wordt het niet vaak meer gedaan. Mensen laten vaak de kraan lopen wanneer zij hun tanden poetsen of hun handen inzepen, door de druk op waterleidingen verdwijnt er op deze manier 20 liter per minuut!

Ook bij het wassen kunt u water besparen. Ga voor een volle trommel, het levert niet alleen schonere kleren op maar is ook veel energiezuiniger. Indien u een oude wasmachine heeft kunt u ervoor kiezen om een nieuwe te kopen, deze zijn veel energiezuiniger.

Heeft u nog meer tips op het gebied van waterbesparing? Deel ze met ons!


1 reactie

Grondwater recuperatie:

Het grondwater peil zak jaarlijks, hoog tijd om daar eens over na te denken.
Ik heb 35 jaar in de Antwerpse haven gewerkt als ing. Utilty systems, op de Esso Refinery.
In de opstart van deze vernieuwde unit was er een waterverbruik van 1200 cubice meter per uur. In de loop van de jaren is dit verbruik terug gebracht tot 400 M3/h door allerlei projecten.
Er zijn in de Antwerpse haven heel wat bedrijven die zulk een drinkwater verbruik hebben, noodzakelijk voor de goede werking van hun processen.
Dit debiet aan water komt via allerlei omwegen, in zulk een proces, terecht in een afvalwater behandeling, waar men streng toekijkt op de kwalitiet van de afval stromen naar de Schelde, dit gebeurd via door de mileudiensten gecontroleerde analyses.
Het behandelde water heeft bijna de drinkwater kwaliteit.
Zou het daarom niet verstandig zijn in de haven een pijplijn te leggen waarbij men dit behandeld water aan de industrie opnieuw aanbied als proceswater, waar de vereiste kwaliteit geen drinkwater kwaliteit hoeft te hebben. Dit project is in het verleden reeds meerder malen naar voor gekomen maar steeds afgevoerd vanwege de project kostprijs.

Om dit project meer levensvatbaar te maken zouden bedrijven het gezuiverde afvalwater interne kunnen herbruiken, en spaard men de pijplijn kosten.
Zulke een project zou enkel voor de Antwerpse haven miljoen tonnen water per uur kunnen besparen. Dit inplaats van al dat water zomaar in de Schelde te pompen.

Een tweede idee gaat over waterzuiverings stations her en der in het landschap.
Op het ogenblik dienen die enkel om de achterliggen beekjes en riviertjes te zuiveren, dat doen ze reeds meer dan 30 jaar.
De doorzet van zulk een station is ook niet verwaarloosbaar.
Gezien het grondwaterpeil nog steeds laag is betekend dit dat er meer afname is dan terugvoer.
Mijn voorstel zou zijn van de uitloop van deze stations met een extra hoeveelheid pompen terug in de grond te pompen zoals gebruikers van warmtepompen met grondwater dienen te doen. Hier verplicht men de particulier wel om dit te doen, waarom kan men dit ook niet verplichten aan de uitbaters van de waterzuiverings stations?
Dit betekend misschien wel dat men iets verder dient te gaan in het proces van de zuivering maar het loont zeker de moeite, willen we het stijgend te kort aandrinkwater een stapje voor zijn.

Jan Vandenven
Jan.vandenven@proximus.be

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Het belang van schoorsteen vegen?

Het is streng aangeraden om de schoorsteen regelmatig te vegen, het kan namelijk van levensbelang zijn! In omliggende landen zoals Duitsland, Zwitserland, Noorwegen, Zweden en Finland is jaarlijks schoorsteenvegen verplicht voor woningeigenaren. In tegenstelling tot Nederland, waar het slechts wordt aangeraden. Het feit dat het in die landen verplicht gesteld word, geeft aan dat het […]

Jeroen op 't Hoog
No comments

Een sluipmoordenaar: Koolmonoxide

In de comfortabele omgeving van ons huis denken we vaak niet aan onzichtbare bedreigingen, maar één stille sluipmoordenaar kan ongemerkt binnendringen: koolmonoxide (CO). Deze kleurloze, reukloze gaswolk kan ontstaan door verschillende huishoudelijke apparaten, zoals de CV-ketel, en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, en in sommige gevallen zelfs fataal zijn. Achterstallig onderhoud aan huishoudelijke apparaten, vooral […]

Jeroen op 't Hoog
No comments

De gevaren van asbest

Asbest, een bekend, maar berucht materiaal dat vaak nog in huizen of schuurtjes te vinden is. De schadelijke gezondheidseffecten ervan zijn bij velen bekend, maar wat maakt dit materiaal zo specifiek en waarom was het vroeger zo wijdverspreid? In deze blogpost duiken we dieper in op de wereld van asbest, waarbij we niet alleen de […]

Jeroen op 't Hoog
2