Tuinverlichting: do’s en don’ts

De tuin is cruciaal voor de uitstraling van uw woning, dit is echter niet uw grootste zorg tijdens een verbouwing of aankoop. Heeft u bijvoorbeeld wel eens gedacht aan een manier om uw tuin ook ’s avonds er perfect uit te laten zien? Door middel van tuinverlichting kunnen enorm mooie effecten en belichtingen worden gemaakt, waardoor uw tuin er perfect uit ziet!

Een goede voorbereiding

Is het halve werk! U kunt zich voorbereiden op een mogelijk resultaat door met waxinelichtjes of zaklampen te werken. Plaats ’s avonds waxinelichtjes om het effect te zien. Met een zaklamp kunnen de effecten van tuinverlichting nagebootst worden. Zo komt u niet achteraf voor verassingen te staan.

Aanleggen van tuinverlichting

Tijdens een verbouwing, aanbouw of aanleg van een tuin wordt het wel eens vergeten, de aanleg van de verlichting. De verlichting dient zo vroeg mogelijk in het proces aangebracht te worden. Zo voorkomt u achteraf zichtbare kabels of onnodige breekwerken. Het meest ideale is om een tegelijk met het ontwerp van uw tuin een verlichtingsplan te laten maken.

Veiligheid en weerbestendig

Vooral met kerst kunnen tuinen wel eens omgeturnd worden tot heuse kerstattracties. Hierbij gaan sommige mensen de fout in door bijvoorbeeld kerstslingers die bedoeld is voor binnen buiten op te hangen. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Koop dus altijd verlichting die specifiek voor de tuin gemaakt is en weerbestendig is.

Duurzame verlichting?

Tuinverlichting kan van uw tuin een prachtig plaatje maken, het vergt echter ook nogal wat stroom. Een win-win situatie zou in dit geval lampen op zonne-energie zijn. Deze lampen laden averdag op en verlicht ’s avonds uw tuin. Een ander bijkomend voordeel is dat er geen kabels nodig zijn! Deze soort lampen zijn bij vrijwel elk tuincentrum te koop.

Bewegingssensoren

Wilt u uw tuin niet in een zee van licht zetten maar toch inbrekers afschrikken? Dan kunt u voor licht op bewegingssensoren kiezen. Deze kunt u op handige plaatsen zetten, zoals bijvoorbeeld de route van uw auto naar de woning, of van de woning naar de schuur. Ook strategische plekken zijn aangeraden.

Heeft u nog meer handige do’s of don’ts? Laat het ons weten en help andere woningeigenaren!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *