Verschillende soorten onderhoud

Onderhoud, we hebben er allemaal mee te maken als woningeigenaar. Door onze drukke baan, sociale leven en het feit dat velen steeds ‘onhandiger’ worden, is dit echter niet zo makkelijk als het lijkt. Een woning is in vrijwel alle gevallen de duurste aankoop in een mensenleven. Het onderhoud van deze duurste aankoop schiet er echter vaak bij in. In deze blogpost meer informatie over verschillende gradaties van woningonderhoud.

Reactief woningonderhoud

Het merendeel van de woningeigenaren in Nederland voert reactief woningonderhoud uit. Zoals de naam al doet vermoeden betekent reactief woningonderhoud het reageren op onderhoudsachterstanden zoals lekkages en bouwkundige gebreken. De woningeigenaar merkt dat een een bepaald onderdeel van zijn of haar woning gebreken vertoont en laat deze vervolgens oplossen, vaak tegen hogere kosten dan nodig!

Preventief en Planmatig onderhoud

Woonderhoud stimuleert woningeigenaren om in plaats van reactief woningonderhoud preventief en planmatig woningonderhoud uit te voeren. Dat is niet zonder reden, het bespaart u namelijk hoge herstelkosten! Preventief onderhoud betekent dat het onderhoud uitgevoerd wordt voor er defecten optreden. Planmatig onderhoud zorgt ervoor dat dit soort onderhoud op een gestructureerde wijze in de tijd gebeurd. Preventief en planmatig onderhoud is altijd goedkoper dan achteraf herstellen!

Gevolgen van onderhoudsachterstanden?

De gevolgen van onderhoudsachterstanden kunnen ernstig zijn, hierin moet u zich zeker niet vergissen. Ten eerste kan het schadelijk zijn voor de bouwkundige constructie en hiermee de veiligheid verminderen. Ook wat betreft de gezondheid voor bewoners is het in de meeste gevallen niet bevorderlijk. Ten derde heeft het gevolgen voor de duurzame omgang met natuurlijke materialen, in sommige gevallen is alleen het vervangen van materialen nog wenselijk. De uitstraling van de woning komt in het geding, waardoor de waarde van de woning sterk daalt en het moeilijker wordt om de woning te verkopen. Tot slot heeft het gevolgen voor het wooncomfort, het maakt wonen onprettig en moeilijk.

Met de Woonderhoud applicatie voorkomt u dergelijke situaties doordat u preventief en planmatig woningonderhoud uitvoert. U kunt de app gratis downloaden. Bekijk hier hoe de app werkt en hoe u het kan gebruiken om wonen makkelijker te maken.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *