Veel woningeigenaren denken onterecht dat een huis verzekerd is tegen achterstallig onderhoud. Bij een eigen huis is het immers verplicht om een opstalverzekering af te sluiten, welke schade dekt aan spullen die vastzitten aan het huis. Bij achterstallig onderhoud loop je echter het risico dat de woonverzekering helemaal niets uitkeert.
Wat dekt de opstalverzekering?
In principe dekt de opstalverzekering schade aan alle spullen die vastzitten aan het huis. Hierbij kun je denken aan leidingen, centrale verwarming, gevelbekleding, de badkamer en het toilet. Het afsluiten van een opstalverzekering is verplicht door hypotheekverstrekkers, het huis blijft immers het onderpand van de lening. Stel het huis brand af, dan zou het gehele onderpand van de lening weg zijn. In de volgende gevallen dekt de opstalverzekering schade:
- Brand- en blusschade;
- Rook- en roetschade;
- Schade door ontploffing;
- Wateroverlast;
- Blikseminslag;
- Storm;
- Neerslag en vorst;
- Inbraak en diefstal.
Bij het uitkeren kijkt men of het om een ‘onzeker voorval’ gaat. Schade als gevolg van opzet, grove eigen schuld of achterstallig onderhoud is niet gedekt. Het is dus essentieel dat er gedegen onderhoud uitgevoerd wordt, zodat je achteraf niet voor hoge reparatiekosten komt te staan. Een hulpmiddel bij het plegen van onderhoud is een digitaal onderhoudsboekje. Hiermee wordt je herinnerd aan toekomstig onderhoud en kan je direct in contact komen met een lokale vakman of buurtgenoten voor een gezamenlijke inkoop.
Bekijk de polisvoorwaarden
Weet je niet zeker wat jouw woonverzekering wel en niet uitkeert? Bekijk dan de polisvoorwaarden. Hierin staat precies beschreven in welke gevallen je als woningeigenaar recht heb op een uitkering. Ook de hoogte van de schadevergoeding wordt in veel gevallen in de polisvoorwaarden besproken.