Vogelnest verwijderen van het dak, de dakgoot of schoorsteen

Vogels zien het dak van een huis als een ideale plek om nesten te bouwen, vaak op warme plekjes zoals onder dakpannen, in dakgoten of schoorstenen. Hoewel dit charmant kan lijken, kunnen vogels ook overlast veroorzaken en schade aan je woning toebrengen. Ze kunnen isolatiemateriaal wegpikken, dakgoten doen overlopen of zelfs schoorsteenbranden veroorzaken. Het is belangrijk om deze situatie aan te pakken om schade te voorkomen en het comfort van je huis te behouden.

Een vogelnest op ongewenste plekken kan schade opleveren

Vogels zoeken graag warme en beschutte plekken met goed zicht op mogelijke vijanden, en daarom nestelen ze zich vaak op daken. Dit kan op verschillende plekken gebeuren, zoals onder de dakpannen, in de dakgoot, in het schoorsteenkanaal of onder de zonnepanelen.

  • Onder de dakpannen: Vogelsoorten zoals mussen nestelen zich graag onder de dakpannen, vooral tussen de kieren van de onderste rij dakpannen. Naast geluidsoverlast kunnen deze vogels schade aan het dak veroorzaken door isolatie of het dakbeschot weg te pikken om ruimte te maken voor het nest. Deze schade kan uiteindelijk leiden tot lekkages.
  • In de dakgoot: De dakgoot is ook een populaire plek voor vogels om een nest te bouwen. De dakgoot heeft de ideale vorm voor vogels om een nestje in te bouwen. De takjes die de vogel meeneemt kan tot verstoppingen in de afvoer leiden. Ook kan het regenwater niet goed afgevoerd worden door de blokkade. De dakgoot zal uiteindelijk overlopen en kan hierdoor waterschade aan de gevel of het dak veroorzaken. Lees hier hoe je een verstopte dakgoot kunt herkennen en wat je eraan kunt doen.
  • In het schoorsteenkanaal: Vogelnestjes, of resten daarvan, in het schoorsteenkanaal kunnen erg gevaarlijk zijn. Bij een verstopte schoorsteen kan de rook terug de kamer in gaan omdat er geen ’trek’ meer is naar buiten. Hierdoor kan er koolmonoxidevergiftiging optreden. Ook kunnen de resten in brand vliegen en een schoorsteenbrand veroorzaken.
  • Onder de zonnepanelen: Met de enorme opkomst van zonnepanelen is er in feite een nieuwe plek gecreëerd voor vogels om zich te nestelen. Tussen de dakpannen en de zonnepanelen zit namelijk altijd een kleine ventilatieruimte. Hierdoor wordt de ventilatie van de zonnepanelen belemmerd. Ook kan het voorkomen dat er meer vogelpoep op de zonnepanelen terecht komt, waardoor de energieopbrengst minder wordt. Ook vogels kunnen bedrogen uitkomen. Door de hoge temperatuur onder de panelen kan het voorkomen dat nesten leeg blijven of de eieren niet uitkomen.

Het regelmatig controleren op vogelnesten is van groot belang om preventief schade aan je woning te voorkomen. Vogels kunnen zich op verschillende plekken op en rond het dak nestelen, wat kan leiden tot diverse problemen, zoals verstopte dakgoten, verstoorde ventilatie onder zonnepanelen, en zelfs schoorsteenbranden door nesten in het schoorsteenkanaal.

Met een planningstool zoals Plannr kun je eenvoudig een meerjarenplanning voor je woning opstellen, inclusief regelmatige controles op mogelijke nestplekken. Door dit regelmatig te doen, kun je tijdig ingrijpen en potentiële schade voorkomen. Een georganiseerde aanpak met een planningstool helpt je om het overzicht te bewaren en je woning in topconditie te houden, waardoor je ongewenste verrassingen kunt voorkomen. Met Plannr kun je deze controles gemakkelijk inplannen en ervoor zorgen dat je huis altijd goed onderhouden blijft.

Mag een vogelnest zomaar verwijderd worden?

Het verwijderen van vogelnesten is aan regels gebonden vanuit de Wet Natuurbescherming. Deze wet verbiedt opzettelijke vernieling of beschadiging van nesten, rustplaatsen en eieren van vogels, evenals het wegnemen van nesten. De wet maakt onderscheid tussen verschillende categorieën vogels. Sommige vogels gebruiken hun nest het hele jaar door, terwijl andere na de broedperiode hun nest verlaten.

Nesten van vogels die na de broedtijd vertrekken, mogen verwijderd worden. Voor nesten van vogels die het hele jaar door van het nest gebruikmaken, is het raadzaam om contact op te nemen met de gemeente voor advies. Het willekeurig verwijderen van nesten kan volgens de wet als strafbaar feit worden beschouwd. Het is belangrijk om de regels rondom het verwijderen van vogelnesten te respecteren en de juiste stappen te ondernemen om in overeenstemming met de wet te handelen.

Voorkomen dat een vogel zich nestelt op je dak

Om te voorkomen dat vogels zich nestelen op je dak, zijn er tegenwoordig handige producten beschikbaar die je kunt gebruiken. Een erkend bedrijf kan deze producten eenvoudig installeren op verschillende plekken, zoals in de dakgoot, onder het dak, rondom zonnepanelen of op de schoorsteen. Hieronder vind je enkele voorbeelden van effectieve oplossingen:

  1. Dakgootbescherming: Dit is een rooster dat over de dakgoot wordt geplaatst. Het rooster heeft kleine gaatjes waardoor regenwater wel kan worden afgevoerd, maar ander vuil en nestmateriaal worden tegengehouden.
  2. Schoorsteenkap: Een schoorsteenkap is een afsluitkap die over de schoorsteen wordt geplaatst. Hierdoor kan rook nog steeds vrijuit ontsnappen, maar kunnen dieren en ander vuil niet naar binnen.
  3. Vogelschroot: Dit is een afsluitsysteem dat het dak beschermt tegen vogels en ander ongedierte. Het kan worden gecombineerd met een dakvoetprofiel om te voorkomen dat er spatwater onder het dak komt.

Met deze effectieve oplossingen kun je op een diervriendelijke manier voorkomen dat vogels zich nestelen op je dak en zo schade aan je woning veroorzaken. Neem contact op met een erkend bedrijf voor advies en installatie van deze producten.

Conclusie

Het regelmatig controleren op vogelnesten is van groot belang om schade aan je woning te voorkomen. Vogels kunnen zich op diverse plekken op en rond het dak nestelen, wat kan leiden tot verstopte dakgoten, verstoorde ventilatie onder zonnepanelen, en zelfs schoorsteenbranden door nesten in het schoorsteenkanaal. Met een planningstool zoals Plannr kun je eenvoudig een meerjarenplanning voor je woning opstellen, inclusief regelmatige controles op mogelijke nestplekken.

Een georganiseerde aanpak met Plannr helpt je om het overzicht te bewaren en je woning in topconditie te houden, waardoor je ongewenste verrassingen kunt voorkomen. Door deze controles regelmatig in te plannen, kun je tijdig ingrijpen en potentiële schade voorkomen. Neem contact op met een erkend bedrijf voor advies en installatie van effectieve oplossingen, zoals dakgootbescherming, schoorsteenkap en vogelschroot, om op een diervriendelijke manier te voorkomen dat vogels zich nestelen op je dak en zo schade aan je woning veroorzaken. Met Plannr maak je het gemakkelijk om je huis altijd goed onderhouden te houden.

Heb jij wel eens last gehad van vogelnestjes? We horen graag hoe jij dat opgelost hebt in de reacties 🙂


9 reacties

Hallo,
Vorig jaar had ik voor het eerst een kauwennest onder mijn zonnepanelen. Dit jaar heb ik er twee. Ik ben op zoek naar iemand die 1) de nesten kan verwijderen en 2) een preventieve oplossing kan bieden om deze vogels blijvend te weren. De panelen liggen op de voorkant van mijn dak (straatkant). De oplossing moet dan ook esthetisch verantwoord zijn.
Inderdaad door al die takken (en het zijn echt wel grote nesten) vermindert de ventilatie waardoor de opbrengst vermindert en de kans op brandgevaar stijgt !
mvg
Koen

Goedenmiddag,

Bij ons in het dakgoot is een vogel bezig, waarschijnlijk met het bouwen van een vogelnest.
Graag hoor ik van u of u die kan verwijderen en wat daar de kosten van zijn.

Mvg Martijn Troost

Hallo,
Nesten van vogels mag je niet zo maar verwijderen en is zelfs strafbaar. Ik heb dit probleem ook onder onze zonnepanelen en heb daar een oplossing met vogelwering voor zodat ze er niet meer onder kunnen komen. Ik heb ook iemand gevonden die de nesten voor mij weg gaat halen en vogelwering zal plaatsen. De vogelwering heb ik al aangeschaft. Maar nesten verwijderen mag pas vanaf september omdat dan pas het broedseizoen voorbij is. En dan mogen er op dat moment geen vogels van gebruik maken. Zoals als ik al eerder aangaf is het strafbaar en wordt zelfs aangemerkt als een economisch delict. Dus oppassen wanneer je dit doet.

Milieudelict

Ik ben benieuwd naar het antwoord aan Koen of het bereikte resultaat.

Mvg
Wiebe

Wij gebruiken Anti vogelborstels onder de dakpannen. Wij werden gek van het lawaai en hebben na het broedseizoen gelijk de borstels eronder gelegd. Helaas hadden ze al wat schade aangericht, ze pikken in je dakisolatie. Maar goed, de Anti vogelborstels…..dat is nu 3 jaar geleden en ze doen nog steeds goed hun werk, heel blij mee! Als je zoekt op Google, kun je ze wel vinden. Tip van mij! Leg ze nu in de herfst / winter eronder, want in februari beginnen de eerste vogels alweer te nestelen.

Wij hebben pas geleden ook een dakreiniging gedaan en vonden een vogelnestje in de dakgoot. We hebben het toch maar mooi laten zitten en halen het in de zomer of najaar weg als de eieren uitgekomen zijn. Ik ben gek op vogels en zou het zonde vinden als dit nestje niet uitkomt.

Weet iemand een goede vakman die nu de oude nesten kan weghalen en vogelwering kan plaatsen voordat de vogels weer beginnen?

Wie kan mij helpen heb een vogelnest onder mijn dakpannen. Zijn er nog mee bezig, dus nog niet klaar het nest.
Hoor graag wie mij kan helpen hierbij. In de buurt van Ermelo graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *