De voordelen van een onderhoudsplan

De meerderheid van de woningeigenaren in Nederland beschikken niet over een onderhoudsplan voor zijn of haar huis. Een deel van die mensen voert eigenlijk nooit onderhoud uit, en laat schades achteraf repareren. En een ander deel van hen heeft wel enigszins op een rijtje wanneer men het onderhoud wil uitvoeren. Feit blijft dat voorkomen altijd beter dan genezen is. Periodieke inspecties en controles kunnen ervoor zorgen dat hoge reparatiekosten je bespaard blijven. Een duidelijk en overzichtelijk onderhoudsplan kan hierbij helpen.

Het belang van onderhoud

Veel mensen hebben niet in de gaten hoe belangrijk woningonderhoud is. Zij kopen een huis en zijn meestal onwetend over wat het onderhoud gaat kosten. Feit is dat elk onderdeel van een huis continu blootstaat aan weersinvloeden, slijtage of ouderdom. Weersinvloeden hebben met name impact op de schil van het huis, zoals de gevel, het dak en de kozijnen. Slijtage en ouderdom hebben impact op elk onderdeel van een huis. Periodiek onderhoud zorgt ervoor dat de eerste signalen van slijtage, ouderdom en schade snel worden opgemerkt. Hierop kan vervolgens actie worden ondernomen om achterstallig onderhoud te voorkomen. Het periodiek onderhouden van je huis is eenvoudig met een onderhoudsplan. Zo’n onderhoudsplan is bij Woonderhoud zelfs gratis!

De kosten van woningonderhoud

Uit een onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 1650 huiseigenaren blijkt dat de gemiddelde uitgaven voor woningonderhoud maandelijks €400 zijn. Dit staat gelijk aan ongeveer 38,6% van het netto-inkomen van de bewoners. Mensen met een eigen huis besteden zo’n €2000 per jaar aan kleine reparaties en klussen als onderhoud aan tuin en cv-ketel of het verhelpen van verstoppingen. Groot onderhoud kost gemiddeld €1700 per jaar. Dit betekent het vervangen van dakbedekking, cv-ketel of andere apparaten. Voor het verbeteren van de woning wordt jaarlijks ongeveer €1000 uitgegeven. Dit zijn vaak belangrijke verbeteringen die dienen om de woningen up-to-date te houden. Een onderhoudsplan voor je huis kan je eenvoudig herinneren aan deze onderhoudsklusjes.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *