Wanneer is schilderwerk onderhoud nodig?

Het schilderwerk is doorgaans een van de grootste onderhoudsklussen bij woningen. Het is daarom belangrijk om het in een goede staat te houden door middel van periodiek onderhoud. Periodiek onderhoud van het schilderwerk zorgt voor een zo lang mogelijke levensduur van de verflaag.

Oorzaken van aantasting schilderwerk

Een aangetaste verflaag is vrijwel altijd het gevolg van een vochtprobleem. Houtrot in kozijnen kan al ontstaan bij een vochtgehalte van meer dan 21% en een temperatuur van 18 graden. De verflaag dient het kozijn te beschermen tegen vocht en is dampdicht. Het juist aanbrengen van de verflaag voorkomt problemen in de toekomst. Als vorige verflagen niet worden verwijderd of hersteld stuit je later gegarandeerd op problemen.

Visuele inspecties & onderhoudsbeurten

Het is zaak om elk voor- en najaar een rondje rond het huis te lopen om de verflaag en het houtwerk te controleren. Let hierbij vooral op het volgende:

  • Ernstige verkleuringen van de verflaag;
  • Verpoedering van de verflaag
  • Beginnende scheurtjes/kiertjes;
  • Overgang tussen liggend en staand houtwerk;
  • Onderkant van het houtwerk;
  • Houtverbindingen;
  • Omtrekspeling van ramen en deuren;
  • Glasafdichting.

Als de verflaag aan het verpoederen is, betekent dit dat een grote onderhoudsbeurt nodig is. Bij een grote onderhoudsbeurt worden de kozijnen herschilderd. Om de twee jaar dient er een kleine onderhoudsbeurt uitgevoerd te worden. Bij een kleine onderhoudsbeurt worden kritieke punten tijdig verholpen.

Onderhoudsplan

Onderhoud heeft doorgaans bij veel mensen weinig prioriteit en wordt eenvoudig vergeten. Het kan daarom handig zijn om een onderhoudsplan op te stellen voor het o.a. het schilderwerk. Met een onderhoudsplan wordt u herinnerd aan inspecties van het schilderwerk. Hierdoor worden kritieke punten in een vroege fase ontdekt en voorkom je hoge reparatiekosten.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *